همانطور که نوزادان رشد می کنند، مکیدن انگشت شست می تواند به نگرانی والدین تبدیل شود. ممکن است از خود بپرسید که آیا این عادت ادامه خواهد داشت یا اینکه آیا کودک شما برای ترک این عادت نیاز به کمک دارد. اگرچه درابتدا مکیدن انگشت به دندانهای کودک شما آسیب نمیزند، اما اگر مکیدن انگشت کودکان بصورت مداوم ادامه یابد میتواند بر رشد دندانی او تأثیر بگذارد. در این مقاله و مقاله بعد درمورد مکیدن انگشت کودکان صحبت خواهیم کرد. با دکتر احسام مهریزی، متخصص ارتودنسی در سعادت آباد، همراه باشید.
چرا برخی از کودکان شست خود را می مکند؟
نوزادان دارای رفلکس های طبیعی ریشه زایی و مکیدن هستند که می تواند باعث شود شست یا انگشتان خود را در دهان خود قرار دهند حتی گاهی قبل از تولد. از آنجایی که مکیدن شست باعث می شود نوزادان احساس امنیت کنند، ممکن است برخی از نوزادان در نهایت عادت به مکیدن انگشت در زمانی که نیاز به آرامش دارند یا به خواب می روند، پیدا کنند.
چگونه مکیدن شست بر سلامت دهان تاثیر می گذارد؟
به طور کلی، مکیدن انگشت در کودکان تا دو سالگی طبیعی تلقی می شود، اما برخی از کودکان ممکن است این کار را برای مدت طولانی تری ادامه دهند. منفعل نگه داشتن انگشت شست در دهان معمولا بی ضرر است. با این حال، مکیدن شدید انگشت شست در طولانی مدت ممکن است بر رشد لبخند کودک شما تأثیر بگذارد. در ادامه برخی از آثار مکیدن انگشت کودکان را بررسی خواهیم کرد
لینک مرتبط: قیمت ارتودنسی در سال ۱۴۰۳
آیا مکیدن شست باعث مشکلات دندان می شود؟
بله، در برخی از کودکان، مکیدن شست و انگشت بالای پنج سالگی میتواند باعث بروز مشکلاتی شود. در زیر برخی از این مشکلات را بررسی میکنیم
تراز کردن دندان ها
بارزترین علامت مکیدن انگشت شست کودک، تغییر دندان های جلویی است. مکیدن انگشت شست طولانی مدت می تواند منجر به ناهماهنگی دندان های جلویی شود و شایع ترین مشکلات تراز آن اپن بایت و اوربایت است. در اپن بایت، دندان های جلویی بالا و پایین با یکدیگر تماس پیدا نمی کنند، حتی زمانی که کودک دهان خود را می بندد. در اوربایت، دندان های بالایی به جلو رانده می شوند و باعث همپوشانی با دندان های پایین می شوند. در صورت عدم درمان، مسائل مربوط به تراز دندان می تواند عملکرد مناسب دهان را مختل کند و گاز گرفتن و جویدن غذا را دشوارتر کند.
فک
مکیدن شست می تواند شکل فک کودک را تغییر دهد هرچند تغییر شکل فک به اندازه تغییرات دندان ها رایج نیست. فک بالا می تواند باریک شود و با فک پایین مطابقت نداشته باشد. کراس بایت ممکن است به این دلیل اتفاق بیفتد که دندانهای بالا و پایین با هم قرار نمیگیرند. این به دلیل فشار مداوم ناشی از مکیدن های مکرر است که باعث می شود دندان ها در جهتی غیر طبیعی جابجا شوند.
اپن بایت نیز می تواند با مکیدن شست نیز رخ دهد. وقتی دندانهای عقب کنار هم هستند، دندانهای بالایی روی دندانهای پایینی همپوشانی ندارند. انگشت شست یا انگشت بین دندان های جلویی بالا و پایین شکاف ایجاد کرده و از برخورد آنها جلوگیری می کند.
گفتار
مکیدن انگشت شست طولانی مدت می تواند با ایجاد اوربایت یا اپن بایت بر گفتار کودک شما تأثیر منفی بگذارد. کودکانی که به طور معمول شست خود را می مکند، به طور مداوم زبان خود را در برابر دندان های خود به جلو فشار می دهند. این می تواند با کنترل ضعیف زبان همزمان باشد و کودک ممکن است صداهای س، ز، ر و ل را به زبان بیاورد یا با آن مشکل داشته باشد. بدون گفتار درمانی و درمان ارتودنسی، این مشکل می تواند تا بزرگسالی باقی بماند.
زمزمه کردن و تمرین صداهای مختلف برای نوزادان مهم است زیرا آنها به دهان خود شکل می دهند و از عضلات صورت خود استفاده می کنند. مکیدن بیش از حد انگشت شست مانع از تمرین و توسعه این مهارت های زبانی حیاتی در کودکان می شود.
شکل صورت
شکل فک ما بر شکل صورت ما تأثیر می گذارد. اوربایت که در آن دندانهای جلویی برای قرار دادن انگشت شست به جلو رانده میشوند، احتمالاً ظاهر و شکل کلی صورت کودک را تغییر میدهد. درمان ارتودنسی می تواند تغییر شکل صورت را معکوس کند.
مطالعه بیشتر: بهترین متخصص ارتودنسی لینگوال
ثبت درخواست مشاوره
برای دریافت مشاوره و یا رزرو نوبت با دکتر احسان مهریزی، متخصص ارتودنسی و ناهنجاری های فک و صورت، فرم زیر را پر کنید.
عوامل موثر بر شدت مشکل
سه عامل اصلی وجود دارد که احتمال مکیدن انگشت شست و ایجاد مشکلات ارتودنسی را تعیین می کند.
مدت زمان
اگر عادت مکیدن شست زیاد طول نکشید یا کودک در یک روز معین شست خود را برای مدت طولانی نمکد، بعید است که به دندان یا فک خود آسیبی وارد کند.
تناوب
برخی از کودکان فقط برای مدت کوتاهی در طول روز انگشت شست خود را می مکند در حالی که سایر کودکان تمام روز و حتی شب هنگام خواب انگشت شست خود را می مکند. زمانی که تناوب مکیدن انگشت زیاد است، کودکان بیشتر در معرض آسیب قرار دارند.
نوع مکیدن
تمام مکیدن شست یکسان نیست. برخی از کودکان فقط اجازه می دهند انگشتشان در دهانشان بنشیند اما برخی دیگر از نیروی بیشتری استفاده می کنند. هرچه کودک بیشتر انگشت خود را بمکد، آسیب بیشتری می تواند وارد کند.
آدمک بجای شست
والدین اغلب از خود می پرسند که آیا باید به جای اینکه به او اجازه دهند انگشت شست خود را بمکد، باید کودک خود را با یک آدمک آشنا کنند؟ این مسئله به درمان کمک زیادی نخواهد کرد چرا که اگر به اندازه کافی و طولانی مدت از آن استفاده کنند، همچنان می توانند باعث ایجاد مشکلاتی در تراز فک و دندان ها شوند. با این حال، درصورت استفاده از آدمک، این وسیله باید قبل از ۳ سالگی دور انداخته شود. چرا که مشکلات قابل توجهی در صورت استفاده طولانی مدت پس از سن پنج سالگی رخ خواهد داد.
خلاصه
در این بخش درمورد بروز مشکلات احتمالی ناشی از مکیدن انگشت کودکان صحبت کردیم. در بخش بعد تلاش میکنیم راهکارهای عملی در مورد حل این موضوع ارائه دهیم. در مقاله بعد با ما همراه باشید
لینک مفید: متخصص ارتودنسی کودکان