آیا در زمان ارتودنسی دندانها پوسیده می شوند؟

پوسیدگی دندان در ارتودنسی

پوسیدگی دندان در ارتودنسی

بسیاری از افراد، به‌ویژه کودکان و نوجوانان، معمولاً از نخ دندان یا مسواک‌زدن استفاده نمی‌کنند. هر بار که عادات بهداشت دهان و دندان خود را کنار می‌گذارید، خطر ابتلا به حفره‌ها یا پوسیدگی ناشی از بریس‌ها را افزایش می‌دهید. هنگام استفاده از بریس، باید مراقب بهداشت دهان و دندان خود باشید. اکثر مردم پس از برداشتن بریس لبخند زیبا را تصور می‌کنند، اما حفره‌ها و پوسیدگی را تصور نمی‌کنند. عادات بهداشت دهان و دندان در ارتودنسی می‌تواند جلوی بسیاری از مشکلات شما را بگیرد. تا انتهای این مقاله از بهترین دکتر ارتودنسی با ما همراه باشید.

لینک مفید: هزینه ارتودنسی سال ۱۴۰۳

 

ثبت درخواست مشاوره

برای دریافت مشاوره و یا رزرو نوبت با دکتر احسان مهریزی، متخصص ارتودنسی و ناهنجاری های فک و صورت، فرم زیر را پر کنید. 

 

آیا بریس‌ها می‌توانند باعث پوسیدگی دندان شوند؟

بسیاری از مردم برای استفاده از بریس‌های سنتی تردید دارند یا حتی می‌ترسند که این موضوع باعث پوسیدگی دندان آن‌ها شود. اغلب اوقات، غذایی که مصرف می‌کنید بین دندان‌هایتان گیر می‌کند، این امر می‌تواند باعث پوسیدگی دندان‌ها شود. بریس‌ها به‌خودی‌خود نمی‌توانند باعث ایجاد حفره یا پوسیدگی شوند. بااین‌حال، احتمال ایجاد پلاک و حفره را افزایش می‌دهند. به همین دلیل است که افراد دارای بریس بیشتر از افراد بدون بریس دچار مشکلات پوسیدگی دندان می‌شوند.

لینک مفید: نمونه درمانهای ارتودنسی

علت پوسیدگی دندان در ارتودنسی

دهان شما مملو از باکتری‌هایی است که روی دندان‌ها لایه‌ای به نام پلاک دندانی تشکیل می‌دهند. وقتی غذا و نوشیدنی پر کربوهیدرات مصرف می‌کنید – به‌ویژه غذاها و نوشیدنی‌های شیرین – باکتری‌های موجود در پلاک کربوهیدرات‌ها را به انرژی موردنیاز خود تبدیل می‌کنند و در همان زمان اسید تولید می‌کنند. اگر اجازه ایجاد پلاک داده شود، اسید می‌تواند شروع به تجزیه (حل‌شدن) سطح دندان شما کند و باعث ایجاد سوراخ‌هایی به نام حفره شود. هنگامی که حفره‌هایی در مینای دندان ایجاد شد، پلاک و باکتری می‌توانند به عاج (ماده نرم‌تر و استخوان مانند زیر مینا) برسند. ازآنجایی‌که عاج نرم‌تر از مینای دندان است، روند پوسیدگی دندان سرعت می‌گیرد. بدون درمان، باکتری وارد پالپ (مرکز نرم دندان که شامل اعصاب و عروق خونی است) می‌شود. در این مرحله، اعصاب شما در معرض باکتری قرار می‌گیرند و معمولاً باعث درد دندان می‌شود. این باکتری می‌تواند باعث ایجاد آبسه دندان در پالپ شود و عفونت می‌تواند به استخوان گسترش یابد و باعث ایجاد نوع دیگری از آبسه شود.

لینک مفید: اقدامات لازم قبل از ارتودنسی

علائم پوسیدگی دندان در ارتودنسی

پوسیدگی دندان در سطح خارجی مینای دندان معمولاً باعث درد یا علائم نمی‌شود. زمانی که پوسیدگی از مینای دندان به عاج و پالپ می‌رسد، احتمالاً علائمی را تجربه خواهید کرد. این علائم عبارت‌اند از:

  • دندان‌درد شدید: درد مداوم در یک یا چند دندان ممکن است نشان‌دهنده پوسیدگی دندان باشد. در واقع درد یکی از شایع‌ترین علائم پوسیدگی دندان است. گاهی اوقات این درد ممکن است به طور ناگهانی یا در نتیجه غذاخوردن ظاهر شود. این شامل درد و ناراحتی در داخل یا اطراف دهان است. همچنین ممکن است هنگام جویدن غذا احساس درد و فشار کنید.
  • افزایش حساسیت به غذای سردوگرم: حساسیتی که بعد از خوردن غذای سرد یا گرم ادامه می‌یابد ممکن است نشانه پوسیدگی دندان باشد. هنگامی که مینای دندان شروع به سایش می‌کند، می‌تواند عاج، لایه بافت سخت زیر مینا را تحت‌تأثیر قرار دهد. عاج از تعداد زیادی لوله‌های توخالی میکروسکوپی تشکیل شده است. وقتی مینای کافی برای محافظت از عاج وجود ندارد، غذاهای گرم، سرد، چسبنده یا اسیدی می‌توانند سلول‌ها و اعصاب داخل دندان را تحریک کنند. این همان چیزی است که باعث ایجاد حساسیت می‌شود.
  • حفره در دندان: ممکن است حفره‌هایی در دندان‌های خود مشاهده کنید. برخی از حفره‌ها، به‌ویژه بین دندان‌ها یا شکاف‌ها، قابل‌مشاهده یا احساس نیستند. بااین‌حال، ممکن است همچنان درد یا حساسیت در ناحیه را احساس کنید. اگر حفره‌ای در دندان خود پیدا کردید، با زمان آن رسیده تا به دکتر مهریزی مراجعه کنید تا از وخیم‌تر شدن وضع دندان خود جلوگیری کنید.
  • لکه روی دندان: لکه‌های روی دندان ممکن است در ابتدا به‌صورت لکه‌های سفید ظاهر شوند. با پیشرفت پوسیدگی دندان، لکه ممکن است ضخیم شود. رنگ حفره‌های دندانی می‌تواند قهوه‌ای، سیاه یا سفید باشد و معمولاً روی سطح دندان ظاهر می‌شود.

لینک مفید: ارتودنسی دندان نیش

پیشگیری از پوسیدگی دندان در ارتودنسی

کارهای زیادی می‌توانید برای پیشگیری از پوسیدگی دندان در ارتودنسی انجام دهید، به شرطی که در انجام آن‌ها تداوم داشته باشید.

  • دندان‌های خود را بعد از هر وعده‌غذایی مسواک بزنید تا ذرات غذا و قند از گوشه‌وکنار دندان‌هایتان پاک شود. اطمینان حاصل کنید که تاحدامکان اطراف بریس‌های خود را با یک مسواک نرم مسواک بزنید. ممکن است مسواک‌زدن بیشتر از زمان بدون بریس طول بکشد، اما بهتر از آن است که دندان‌هایتان دچار پوسیدگی شوند.
  • از مسواک بین‌دندانی همراه با مسواک معمولی خود استفاده کنید. مسواک‌های بین‌دندانی به طور خاص طراحی شده‌اند تا به زیر براکت‌ها و سیم‌هایی برسند که مسواک معمولی نمی‌تواند.
  • Waterpik یک دستگاه ضربان‌دار است که با استفاده از جریان آب ذرات غذا را از روی دندان‌ها پاک می‌کند.
  • از دهان‌شویه حاوی فلوراید برای تقویت مینای دندان استفاده کنید و مواد غذایی یا قندی را که ممکن است در حین مسواک‌زدن و نخ دندان کشیدن موفق به تمیزکردن نشده باشید، بشویید.
  • محدودیت‌های غذایی را رعایت کنید و از خوردن غذاها و نوشیدنی‌هایی که خطر پوسیدگی و پوسیدگی دندان را افزایش می‌دهند حداقل در طول مدت درمان اجتناب کنید.
  • نوبت‌های منظمی را از دکتر مهریزی بخواهید تا ایشان وضع دندان‌های شما را بررسی کند. همچنین می‌توانید تمیزکننده‌ای داشته باشید که هم‌دندان‌ها و هم بریس‌هایتان را کاملاً تمیز کند.

لینک مفید: ارتودنسی فک بالا

لینک مفید: ارتودنسی فک پایین

درمان پوسیدگی دندان در ارتودنسی

  • بهداشت مناسب دهان و دندان: انجمن دندانپزشکی آمریکا توصیه می‌کند که هر بیمار حداقل دو بار در روز دندان‌های خود را مسواک بزند تا از پوسیدگی دندان جلوگیری شود. مسواک‌زدن بعد از هر وعده‌غذایی حتی برای جلوگیری از تجمع پلاک که منجر به پوسیدگی می‌شود، بهتر است. همچنین هر بیمار باید حداقل روزی یک‌بار نخ دندان بکشد. استفاده از خمیردندان حاوی فلوراید بهترین کار است، زیرا فلوراید به پوشاندن دندان‌ها در یک‌لایه محافظ کمک می‌کند که از پوسیدگی جلوگیری می‌کند و مینای دندان را قوی‌تر نگه می‌دارد. بیماران همچنین می‌توانند از دهان‌شویه استفاده کنند، دهان‌شویه می‌تواند باکتری‌هایی را که جامانده‌اند از بین ببرد.

لینک مفید: جرمگیری دندان در ارتودنسی

  • ترمیم: پر کردن که ترمیم نیز نامیده می‌شود، گزینه اصلی درمان است. پرکننده‌ها از مواد مختلفی مانند رزین کامپوزیت هم‌رنگ دندان یا پرسلن یا آمالگام دندانی که مخلوطی از چندین ماده است ساخته می‌شوند.
  • استفاده از روکش: اگر دندان شما زیادی پوسیده باشد یا دندان‌های ضعیفی دارید، ممکن است به یک روکش نیاز داشته باشید، روکشی سفارشی که جایگزین کل تاج طبیعی دندان شما می‌شود. روکش به محافظت از سلامت دندان کمک می‌کند و خطر شکستگی را کاهش می‌دهد. دندانپزشک شما ناحیه پوسیده و مقدار کافی از بقیه دندان شما را می‌تراشد تا از تناسب آن اطمینان حاصل شود. تاج‌ها ممکن است از طلا، پرسلن با استحکام بالا، رزین، آمالگام پرسلن (ماده‌ای شبیه به آلیاژ) مواد دیگر ساخته شوند.
  • عصب‌کشی: هنگامی که پوسیدگی به مواد داخلی دندان شما که پالپ نام دارد می‌رسد، ممکن است به عصب‌کشی نیاز داشته باشید. این روش درمانی برای ترمیم و نجات یک‌دندان به‌شدت آسیب‌دیده یا عفونی به‌جای برداشتن آن است. پالپ دندان بیمار برداشته می‌شود. برای ازبین‌بردن عفونت، گاهی اوقات دارو در کانال ریشه گذاشته می‌شود. سپس پالپ با پر کردن جایگزین می‌شود.
  • کشیدن دندان: برخی از دندان‌ها به‌قدری پوسیده می‌شوند که قابل‌ترمیم نیستند و باید برداشته شوند. کشیدن دندان می‌تواند شکافی ایجاد کند که به دندان‌های دیگر شما اجازه جابه‌جایی می‌دهد. در صورت امکان، یک بریج یا ایمپلنت دندان برای جایگزینی دندان ازدست‌رفته در نظر بگیرید.

لینک مفید: التهاب لثه درارتودنسی

نتیجه‌گیری

نظارت بر سلامت دندان‌ها هنگام استفاده از بریس بسیار مهم است. مراقب علائمی مانند حساسیت دندان، درد یا ناراحتی در حین گازگرفتن یا جویدن، لکه‌ها یا حفره‌های تیره روی دندان‌هایتان و لثه‌های متورم یا خونریزی باشید. معاینات منظم دندانپزشکی در مطب دکتر مهریزی و معاینات حرفه‌ای برای تشخیص زودهنگام حفره‌ها ضروری است و باعث می‌شود تا پوسیدگی دندان‌های شما جلوگیری شود. در مطب دکتر مهریزی تمام خدمات ارتودنسی مانند ارتودنسی کودکان، ارتودنسی بزرگسالان، ارتودنسی ثابت، ارتودنسی متحرک، ارتودنسی لینگوال، ارتودنسی سرامیکی و ارتودنسی نامرئی انجام می شود.

تصویر دکتر احسان مهریزی
دکتر احسان مهریزی
دکتر احسان ابوئی مهریزی متولد تیرماه سال ۱۳۶۰ درشهر تهران می باشد. در مدرسه همیشه تلاشگر و رتبه اول بوده و در سال ۱۳۷۴ وارد تنها دبیرستان تیزهوشان تهران بنام علامه حلی شد ( استعدادهای درخشان ) و در سال ۱۳۷۸ در رشته علوم تجربی از دبیرستان و پیش دانشگاهی فارغ التحصیل شد. پدر وی دکتر محمدعلی ابوئی مهریزی دندانپزشک و متخصص ترمیمی و زیبایی اصالتاً از استان یزد و مادر وی دکتر فرزانه تدین دنداپزشک از شهر زنجان هستند و ایشان او را برای تحصیل در رشته دندانپزشکی تشویق کردند که با رتبه برتر در کنکور سراسری سال ۱۳۷۸ در رشته دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی پذیرفته شد که بهترین دانشکده دندانپزشکی در سطح کشور بود.
فهرست مطالب

به مشاوره نیاز دارید؟

جهت دریافت مشاوره رایگان و تعیین وقت حضوری با ما تماس بگیرید.

سایر مقالات ارتودنسی

ارتودنسی کودکان

ارتودنسی کودکان

ارتودنسی کودکان ممکن است متوجه شده باشید که کودک شما دارای مشکلات دندانی خاص مانند دندان های کج، اوربایت یا

روش های درمان دندان قروچه

روش های درمان دندان قروچه

 درمان دندان قروچه می خواهیم با روش های درمان دندان قروچه آشنا شویم. بسیاری از افراد با اصطلاح دندان قروچه

پوکی استخوان و اردتودنسی

پوکی استخوان و اردتودنسی

پوکی استخوان یک وضعیت پزشکی است که با زوال بافت استخوان مشخص می شود و منجر به افزایش خطر شکستگی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *