جرمگیری دندان در ارتودنسی

جرم گیری دندان در ارتودنسی

آیا می‌دانید که دهان شما محل زندگی انواع باکتری‌ها است؟ هنگامی که این میکروارگانیسم‌ها با غذاهای چسبناک و نشاسته‌ای ترکیب می‌شوند که بسیاری از ما عاشق آن‌ها هستیم، پوششی از پلاک روی دندان‌ها و زیر لثه‌ها ساخته می‌شود که در عرض چند ساعت، می‌تواند در طی یک فرایند شیمیایی به تارتار تبدیل شود. اگر حجم این جرم‌ ها بر روی دندان شما زیاد شود، از طریق روشی به نام جرمگیری دندان می‌توان از شر آن‌ها راحت شد. به‌این‌ترتیب از بیماری‌های لثه جلوگیری می‌شود و از بابت ازدست‌دادن دندان دیگر نگرانی نخواهید داشت.  بااین‌حال، جرمگیری دندان توسط اکثر متخصصان دندانپزشکی به‌عنوان یک “پروسه استاندارد” در نظر گرفته نمی‌شود. به طور معمول، شما به استفاده منظم از مسواک و نخ دندان می‌توانید از تشکیل این جرم‌ها جلوگیری کنید. مشکل زمانی آغاز می‌شود که شما به علل متفاوت از جمله ارتودنسی قادر به تمیزکردن دندان‌های خود به طور مناسب نیستید. در این صورت، تکلیف چیست؟ چه‌کار باید کرد؟ چگونه می‌توان سلامتی دندان و لثه‌های خود را در طول ارتودنسی حفظ کرد؟ در ادامه این مقاله از متخصص ارتودنسی در تهران قصد داریم با پاسخ این سؤالات و موضوعات دیگر بپردازیم.

خدمات: ارتودنسی کودکان

ثبت درخواست مشاوره

برای دریافت مشاوره و یا رزرو نوبت با دکتر احسان مهریزی، متخصص ارتودنسی و ناهنجاری های فک و صورت، فرم زیر را پر کنید. 

چه زمانی جرمگیری نیاز است؟

متخصصین به طور معمول پیشنهاد می‌دهند که هر شش ماه یکبار دندان‌ها خود را جرمگیری کنید. اما اگر علائم زیر را دارید، پیشنهاد می‌کنیم حتماً به فکر جرمگیری دندان خود باشید:

  • خونریزی لثه: یکی از اولین علائم پلاک در زیر خط لثه خونریزی هنگام مسواک‌زدن یا نخ دندان کشیدن است. حتی اگر در حین رعایت نکات بهداشتی روزانه فقط یک نقطه خون ظاهر شود، این نشانه این است که باکتری‌ها در زیر خط لثه روی یک رسوب پلاک وجود دارند.
  • بافت ملتهب لثه: علاوه بر خونریزی، ممکن است در مراحل اولیه التهاب لثه، قرمزی و تورم را نیز اطراف دندان‌هایتان مشاهده کنید. این مشکل به جدیت آبسه نیست، اما همچنان نشان‌دهنده عفونت باکتریایی و تحریک بافت لثه است.
  • تحلیل قابل‌مشاهده لثه: با عمیق‌شدن پاکت‌های لثه، ممکن است متوجه شوید که خط لثه قابل‌مشاهده در اطراف دندان کوچک شده یا به عقب کشیده می‌شود. اگر چنین شرایطی را مشاهده می‌کنید، حتماً باید به دندان‌پزشک مراجعه کنید.

خدمات: ارتودنسی ثابت

خدمات: ارتودنسی متحرک

فرایند جرمگیری دندان چگونه انجام می‌شود؟

دندان‌پزشک شما از یک ابزار ارتعاشی به نام جرم‌گیر اولتراسونیک برای انجام فرایند جرمگیری استفاده می‌کند. به طور معمول این مراحل ممکن است در هنگام جرمگیری دندان انجام شوند:

  • از یک نوک فلزی دارای ارتعاش بالا بر روی بخش‌هایی از دندان‌های شما که دچار جرم گرفتگی شده‌اند استفاده می‌شود تا جرم و تارتار را از روی دندان بزداید.
  • اسپری آب روی جرم گیر، جرم را از بین می‌برد و پلاک‌ها را از لثه پاک می‌کند.
  • دندان‌پزشک شما از یک جرم‌گیر دستی و دستگاه خراش‌دهنده (به نام کورت) برای برداشتن قطعات کوچک باقی‌مانده تارتار استفاده می‌کند.

لینک مفید: تحلیل لثه چیست؟

جرمگیری دندان قبل از شروع ارتودنسی

بنا به دلیل متعددی، متخصص ارتودنسی ممکن است از شما بخواهد تا قبل از شروع پروسه درمانی که یک جرمگیری دندان انجام دهید. این اقدامی احتیاطی برای اطمینان از داشتن دندان‌های تمیز برای جلوگیری از بروز مشکلات در دندان‌هایی است که نیاز به درمان دارند. با جرمگیری دندان‌های خود، شما همچنین این اطمینان را خواهید داشت که دندان‌ها و لثه‌های خود سالم هستند و برای شروع اقدامات ارتودنسی خود آماده هستید.

لینک خدمات: ارتودنسی نامرئی

علاوه بر این، متخصص ارتودنسی می‌خواهد قبل از بستن بریس‌ها بداند که آیا پوسیدگی در دندان‌های شما وجود دارد یا خیر. اگر پوسیدگی دندان یا مسائل مرتبط با آن وجود داشته باشد، دندانپزشک از شما می‌خواهد که قبل از بستن بریس آن را درمان کنید. بریس‌ها موانعی در برابر توانایی دندانپزشک برای رفع مشکلات مربوط به دندان شما هستند. با وجود پوسیدگی و سپس چسباندن بریس‌ها بدون درمان پوسیدگی مشکل را شدیدتر می‌کند؛ بنابراین، تمیزکردن دندان‌هایتان قبل از بریس‌ها الزامی است.

خدمات: ارتودنسی بزرگسالان

جرمگیری دندان در طول فرایند ارتودنسی

برخی از بیماران نمی‌دانند که دندانپزشک می‌تواند دندان‌هایی را که دارای براکت و سیم ارتودنسی هستند را نیز جرمگیری کند. بااین‌حال، مسلماً این یکی از مهم‌ترین زمان‌هایی است که شما باید به‌سلامت دهان و دندان خود توجه داشته باشید. روش‌های جرمگیری دندان در طول ارتودنسی شامل پولیش هوا، پولیش خمیر پروفیلاکسی و جرمگیری اولتراسونیک است.

  • پولیش پودر – هوا: در این فرایند از ابزار خاصی استفاده می‌شود که پودر (اغلب بی‌کربنات سدیم) را با آب مخلوط می‌کند تا خمیری ایجاد کند که پلاک‌ها و لکه‌ها را از بین می‌برد. این ابزار از جریان ملایم این مخلوط پودر و آب برای تمیزکردن نواحی از دندان استفاده می‌کند که با ابزارهای معمول غیرقابل‌دسترس هستند. این روش برای تمیزکردن زیر و اطراف براکت‌ها مفید است.
  • خمیر پروفیلاکسی: هنگامی که بیماران به جرم‌گیری دندان فکر می‌کنند، ممکن است توجه آن‌ها به پولیش خمیر پیشگیری‌کننده معطوف شود. این یک پولیش است که در هنگام جرم‌گیری برای افرادی که بریس ندارند استفاده می‌شود، اما می‌تواند در اطراف دستگاه‌های ارتودنسی نیز مؤثر باشد. برس‌های زاویه‌دار مخصوصی وجود دارد که امکان مانور در اطراف سیم‌های ارتودنسی را فراهم می‌کند و طعم‌های مختلف خمیر پولیش می‌تواند تجربه را برای بیماران جوان جذاب‌تر کند.
  • جرمگیری اولتراسونیک: جرمگیرهای اولتراسونیک از آب برای ازبین‌بردن پلاک اطراف بریس‌ها استفاده می‌کنند. تنظیم قدرت کم برای زدودن جرم از دندان بدون آسیب به آن یا بافت‌های اطراف استفاده می‌شود. جرم‌گیر اولتراسونیک همچنین می‌تواند شستشویی دارویی برای تسکین لثه‌هایی که از براکت‌ها و نوارها تحریک شده‌اند را اعمال کند. اگر لثه‌ها بیش از حد خونریزی داشته باشند یا در اطراف براکت‌ها بیش از حد رشد کرده باشند، ممکن است دندانپزشک این روش را توصیه کند.

خدمات: ارتودنسی سرامیکی

مزایای جرمگیری دندان

جرمگیری مزایای زیادی دارد که فراتر از حذف پلاک و جرم دندان است. برخی از آن‌ها عبارت‌اند از:

  • پیشگیری و درمان بیماری لثه: جرمگیری در پیشگیری و درمان بیماری‌های لثه مانند التهاب لثه (التهاب خفیف لثه) و پریودنتیت (التهاب شدیدتر که به ساختارهای نگهدارنده دندان گسترش می‌یابد) بسیار مهم است. جرمگیری مانع از تجمع باکتری‌های مسئول عفونت لثه می‌شود، خطر التهاب را کاهش می‌دهد و سلامت لثه را تضمین می‌کند.
  • حفظ سلامت دندان در درازمدت: جرمگیری منظم یک اقدام پیشگیرانه است که به حفظ سلامت دهان و دندان کمک می‌کند و به جلوگیری از مشکلات رایج دندان مانند پوسیدگی دندان، بیماری لثه و سایر مشکلات سلامت دهان کمک می‌کند.
  • بهبود بهداشت دهان و دندان: جرمگیری پلاک و جرم دندان‌ها و لثه‌ها را از بین می‌برد، به‌ویژه در بخش‌هایی که ممکن است دسترسی به آن‌ها کمی دشوار باشد. جرمگیری باعث می‌شود دهان شما تمیزتر و شاداب‌تر شود.
  • زیبایی: جرمگیری می‌تواند با ازبین‌بردن لکه‌ها و تغییر رنگ ظاهر دندان‌های شما را بهبود بخشد. با ازبین‌بردن لکه‌های خارجی، جرمگیری لبخند طبیعی را به لب‌های شما برمی‌گرداند.
  • درمان بوی بددهان: جرمگیری باکتری‌های مسئول بوی بددهان را از بین می‌برد و به محیط دهانی شاداب‌تر و دلپذیرتر منجر می‌شود.

خدمات: ارتودنسی لینگوال

مراقبت‌ها و نکات مربوط به جرمگیری دندان

پس از جرمگیری دندان، بهتر است به موارد زیر دقت کنید:

  • بهتر است تا ۳۰ دقیقه پس از جرمگیری دندان از خوردن و نوشیدن خودداری کنید.
  • توصیه می‌شود تا ۴ ساعت پس از جرمگیری دندان از مصرف غذا و نوشیدنی‌های داغ خودداری کنید.
  • در زمان استفاده از مسواک و یا نخ دندان، این کار را به‌آرامی و لطافت انجام دهید.
  • پیشنهاد می‌شود تا پس از جرمگیری دندان‌های خود تا مدتی مراقب علائم احتمالی بر روی دندان و یا لثه‌های خود باشید.

لینک مفید: هزینه ارتودنسی سال ۱۴۰۳

نتیجه‌گیری

جرمگیری دندان نوعی نظافت است که در آن از ابزاری خاص برای رسیدن به پلاک و جرم زیر خط لثه استفاده می‌شود. جرمگیری دندان می‌تواند وضعیت دندان را بهبود ببخشد و باعث پیشگیری از مشکلات احتمالی لثه و دندان شود. جرمگیری بخصوص قبل و در طول ارتودنسی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است، زیرا در طول درمان تمیزکردن دندان‌ها مانند سابق ممکن نخواهد بود.

لینک مفید: نمونه درمان ارتودنسی

۵/۵ - (۱ امتیاز)
تصویر دکتر احسان مهریزی
دکتر احسان مهریزی
دکتر احسان ابوئی مهریزی متولد تیرماه سال ۱۳۶۰ درشهر تهران می باشد. در مدرسه همیشه تلاشگر و رتبه اول بوده و در سال ۱۳۷۴ وارد تنها دبیرستان تیزهوشان تهران بنام علامه حلی شد ( استعدادهای درخشان ) و در سال ۱۳۷۸ در رشته علوم تجربی از دبیرستان و پیش دانشگاهی فارغ التحصیل شد. پدر وی دکتر محمدعلی ابوئی مهریزی دندانپزشک و متخصص ترمیمی و زیبایی اصالتاً از استان یزد و مادر وی دکتر فرزانه تدین دنداپزشک از شهر زنجان هستند و ایشان او را برای تحصیل در رشته دندانپزشکی تشویق کردند که با رتبه برتر در کنکور سراسری سال ۱۳۷۸ در رشته دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی پذیرفته شد که بهترین دانشکده دندانپزشکی در سطح کشور بود.
فهرست مطالب

به مشاوره نیاز دارید؟

جهت دریافت مشاوره رایگان و تعیین وقت حضوری با ما تماس بگیرید.

سایر مقالات ارتودنسی

اینویزیلاین برای نوجوانان

اینویزیلاین برای نوجوانان

امروزه ارتودنسی شفاف یا اینویزیلاین به عنوان یکی از مدرن ترین راه حل ها برای مرتب سازی دندان ها در

تعداد جلسات ارتودنسی

تعداد جلسات ارتودنسی

تعداد جلسات ارتودنسی چقدر است؟ درمان ناهماهنگی دندان‌ها اغلب شامل استفاده از بریس یا ترازکننده برای مدت‌زمان قابل‌توجهی است. مدت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *