رژیم غذایی مناسب در دوران ارتودنسی

رژیم غذایی مناسب در دوران ارتودنسی

رژیم غذایی مناسب در دوران ارتودنسی

رژیم غذایی مناسب در دوران ارتودنسی به معنای رعایت بایدها و نبایدهای غذایی در دوران درمان است. پس از سیم‌کشی دندان‌ها باید تغییراتی را در عادت‌های غذایی خود به وجود بیاورید. در صورتی که به تازگی تحت درمان ارتودنسی قرار گرفته‌اید یا سیم‌کشی‌ های دندان‌ های خود را محکم کرده‌اید، ممکن است در چند روز اول، جویدن غذا برای دندان‌ها سخت و بسیار دردناک باشد. این درد پس از چند روز برطرف می ‌شود، اما انتخاب مواد غذایی مناسب مصرفی در طی این زمان از اهمیت زیادی برخوردار است.

خوردن بعضی غذاهای سفت و سخت مانند آجیل یا شکلات چسبناک به بریس آسیب می‌زند یا آن را می‌شکند. در این مطلب می خواهیم چگونگی غذا خوردن با وجود سیم‌کشی جدید یا محکم شده‌ی دندان‌ها را توضیح دهیم. یادگیری درباره‌ی آنچه که می‌توانید بخورید و چگونگی مصرف آن‌ها می‌تواند به گذراندن آسان تر دوران درمان شما کمک کند.

چرا باید رژیم غذایی در دوران ارتودنسی تغییر کند؟

تعدادی از تغییرات کوچک می توانند تغییرات بزرگی را در تاثیر براکت ها ایجاد کنند. انتخاب غذای مناسب باعث می شود، که استفاده از براکت های ارتودنسی راحت تر باشد. همچنین، از تعداد جلساتی که  نیاز است برای ترمیم سیم آسیب دیده به ارتودنتیست خود مراجعه کنید، کاسته می شود. مهم ترین دلایل برای ایجاد تغییر در رژیم غذایی در دوران ارتودنسی عبارتند از:

  • محافظت از براکت ها در برابر آسیب
  • پرهیز از درد و آزردگی پس از تنظیم مجدد براکت ها
  • کاهش احتمال ایجاد لکه روی دندان ها
  • گرفتن نتیجه مطلوب از ارتودنسی

غذاهای نامناسب در حین درمان ارتودنسی

بریس های ارتودنسی ثابت، استحکام زیادی دارند اما باز هم ممکن است آسیب ببینند یا بشکنند. یکی از عوامل تأثیر گذار در ماندگاری ارتودنسی، مراقبت از بریس های ارتودنسی است. در طول ارتودنسی باید از مصرف برخی مواد غذایی و خوراکی ها اجتناب کنید. در تمامی روش های ارتودنسی از مصرف غذاهای زیر خودداری کنید:

  • ذرت بو داده
  • آجیل و خشکبار
  • آدامس
  • آبنبات
  • پیتزا
  • چیپس
  • یخ
  • بلال
  • شکلات چسبناک یا سفت
  • کلوچه های سفت و سخت

دسته بندی های غذایی در زمان ارتودنسی

حالا می خواهیم دسته بندی های غذایی مناسب در زمان ارتودنسی را برای شما بیان کنیم:

غلات و حبوبات یا کربوهیدرات ها

مصرف این دسته از مواد غذایی معمولا به صورت نان و برنج است، که خوردن آن ها بسیار راحت می باشد و براکت ها آسیبی نمی بینند. البته نان سنگک، بربری و نان خشک مستثنی هستند، چراکه می توانند عاملی برای کنده شدن براکت ها باشند. دانه ها و حبوبات پخته می توانند نقش مهمی در یک رژیم غذایی متعادل داشته باشند.

شیر و فرآورده های لبنی

تقریبا تمام فراورده های لبنی نرم بوده و نیازی به جویدن ندارند، بنابراین برای افرادی که دارای براکت ارتودنسی هستند، بسیار مناسب اند. تنها از جویدن کشک خشک پرهیز کنید، زیرا باعث آسیب دیدن براکت ها می شود.

سبزیجات

این مواد غذایی سرشار از مواد معدنی و ویتامین می باشند و مصرف آن ها به شکل پخته در زمان ارتودنسی بسیار راحت و مناسب است. بهتر است در صورت استفاده از سبزیجات برای آسیب نرسیدن به براکت ها، آن ها را به قطعات ریز خرد کنید.

میوه ها

وجود میوه در یک رژیم غذایی سالم اهمیت زیادی دارد، اما مصرف آن ها با وجود براکت ها می تواند کمی دشوار و چالش برانگیز باشد. به دلیل وجود براکت ها بر روی دندان ها، باید از گاز زدن میوه های سفت خودداری شود. میوه های سفت باید به صورت قطعات کوچک مصرف شوند، تا آسیبی به براکت ها وارد نکنند.

گوشت

جویدن گوشت به دلیل داشتن فیبر، کمی مشکل خواهد بود. افرادی که براکت ارتودنسی دارند، باید از گاز زدن گوشت روی استخوان پرهیز کنند. مصرف گوشت به صورت ترد و نازک می تواند راحت تر باشد.

بیشتر بدانید: قیمت ارتودنسی دندان

توصیه های مهم برای داشتن رژیم غذایی مناسب در دوران ارتودنسی

اگر در طول ارتودنسی نمی توانید غذاهای نامناسب را به یک باره کنار بگذارید و فقط غذاهای نرم مصرف کنید، می توانید از راه حل های زیر استفاده کنید:

غذاهای نامناسب را دور از دسترس بگذارید

یکی از مهم ترین راه حل ها برای این که غذاهای ممنوعه مصرف نکنید، این است که این غذاها را در خانه خود نگه ندارید تا به آن دسترسی نداشته باشید. تا زمانی که دسترسی به این غذاها راحت باشد نخوردن آن سخت است. اگر فرزندتان ارتودنسی کودکان انجام داده، خوراکی های سفت و نامناسب را در جایی پنهان کنید، تا کودک به آن دسترسی نداشته باشد.

جایگزین مناسب برای غذاهای مضر قرار دهید

برای این که هوس خوردن غذاهای مضر کمتر به سرتان بزند، سعی کنید غذاهای نرم و خوش مزه را جایگزین آن کنید، تا از خوردن آن لذت ببرید و آسیبی به براکت های دندان هایتان وارد نشود.

 لیست غذاهای قابل استفاده را از متخصص ارتودنسی بپرسید

ما در این مقاله لیست مختصری از خوراکی های مضر در طول ارتودنسی را به شما معرفی کردیم. برای آشنایی بیشتر با کلیه غذاهایی که در طول ارتودنسی می توانید استفاده کنید، به مشاوره های بهترین متخصص ارتودنسی گوش دهید و سؤالات دقیق خود را از وی بپرسید.

غذاهای سرد میل کنید

خوردن غذاهای سرد و نرم، درد و ناراحتی پس از ارتودنسی را کاهش می دهد. به طور مثال، بستنی یک خوراکی مناسب پس از ارتودنسی است، زیرا علاوه بر این که آسیبی به بریس ها وارد نمی کند سرمای آن باعث کاهش درد و ناراحتی می شود.

با دندان های جلویی لقمه نجوید

از آن جایی که دندان های قدامی هنگام گاز گرفتن مواد غذایی و در طول ارتودنسی دردناک تر از بقیه دندان ها هستند، خوردن مواد غذایی سفت در طول ارتودنسی و گاز گرفتن با دندان هایی جلویی می تواند به براکت ها آسیب وارد کند. بنابراین، از دندان های عقب برای جویدن استفاده کنید.

اطلاعات بیشتر: همه چیز درباره ارتودنسی متحرک

مراقبت‌های ارتودنسی بعد از غذا خوردن

علاوه بر نوع غذایی که در طی درمان ارتودنسی مصرف می کنید، لازم است که فضای بین دندان و اطراف سیم‌ها را کاملا تمیز نگه دارید. این کار از طریق مسواک زدن و نخ دندان کشیدن بعد از مصرف وعده‌ های غذائی برای جلوگیری از انباشته شدن پلاک و پوسیدگی دندان انجام می شود.

مسواک زدن

بعد از میل کردن غذا، حتما مسواک بزنید. وقتی روی دندان‌ هایتان سیم دارید، لازم است، که دندان‌ها را بیشتر از حد نرمال مسواک بزنید. غذا به راحتی در لابلای سیم‌ها جمع می شود و می‌تواند باعث پوسیدگی دندان و حتی آسیب دیدن سیم‌های روی دندان‌ها شود. بنابراین، باید بعد از هر بار غذا خوردن، دندان ‌های خود را مسواک بزنید.

نخ دندان کشیدن

حداقل یک بار در روز از نخ دندان استفاده کنید. استفاده از نخ دندان در حالی که دندان‌ هایتان ارتودنسی شده اندکی دشوارتر است، چراکه سیم‌ها سر راه نخ دندان قرار می‌گیرند. بنابراین، استفاده از رشته‌ های ظریف‌تر نخ دندان بهتر می باشد. برای این کار می‌توانید از ابزار رشته‌ ساز نخ دندان استفاده کنید.

۵/۵ - (۱ امتیاز)
تصویر دکتر احسان مهریزی
دکتر احسان مهریزی
دکتر احسان ابوئی مهریزی متولد تیرماه سال ۱۳۶۰ درشهر تهران می باشد. در مدرسه همیشه تلاشگر و رتبه اول بوده و در سال ۱۳۷۴ وارد تنها دبیرستان تیزهوشان تهران بنام علامه حلی شد ( استعدادهای درخشان ) و در سال ۱۳۷۸ در رشته علوم تجربی از دبیرستان و پیش دانشگاهی فارغ التحصیل شد. پدر وی دکتر محمدعلی ابوئی مهریزی دندانپزشک و متخصص ترمیمی و زیبایی اصالتاً از استان یزد و مادر وی دکتر فرزانه تدین دنداپزشک از شهر زنجان هستند و ایشان او را برای تحصیل در رشته دندانپزشکی تشویق کردند که با رتبه برتر در کنکور سراسری سال ۱۳۷۸ در رشته دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی پذیرفته شد که بهترین دانشکده دندانپزشکی در سطح کشور بود.
فهرست مطالب

به مشاوره نیاز دارید؟

جهت دریافت مشاوره رایگان و تعیین وقت حضوری با ما تماس بگیرید.

سایر مقالات ارتودنسی

نگهدارنده ارتودنسی چیست؟

نگهدارنده های ارتودنسی ابزارهایی هستند که پس از اتمام درمان ارتودنسی به کار می روند و با نام ریتینر نیز

underbite malocclusion

آندربایت

آندربایت چیست؟ ناهنجاری آندربایت underbite یکی از انواع ناهنجاری دندانی است که از راه های درمان آن ارتودنسی به شمار

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *