کراس بایت
می خواهیم با علل ایجاد کراس بایت آشنا شویم. مشکلات بایت که به آن ها مال اکلوژن نیز گفته می شود، شامل عدم همترازی دندان ها یا فک است و می تواند منجر به مسائل جدی دندانپزشکی شود. بر اساس تحقیقات انجام شده توسط انجمن ارتودنتیست های آمریکا، هفت مشکل شایع بایت شامل اندربایت، کراس بایت، اوربایت، شلوغی دندان ها، فاصله دندان ها، اپن بایت و اورجت هستند. همه مشکلات بایت قابل حل بوده و متخصص ارتودنسی می تواند در مورد بهترین برنامه درمانی با بیمار صحبت کند. در ادامه این مقاله با دکتر مهریزی، متخصص ارتودنسی خوب، همراه باشید.
کراس بایت دندان چیست؟
کراس بایت دندان یا Crossbite به وضعیتی گفته میشود، که در آن دندانهای فک بالا به دندانهای فک پایین نزدیک شده و به جای اینکه با هم در تماس باشند، یک یا چند دندان در فک بالا درون دندانهای فک پایین قرار گرفتهاند. این وضعیت ممکن است باعث ایجاد مشکلاتی از جمله سایش نامتقارن دندانها، خراشیدگی، تغییر شکل دندانها، درد یا عدم راحتی در طول مصرف غذا و حتی مشکلات در باز شدن دهان شود.
درمان کراس بایت دندان به وسیله ارتودنسی دندان است که ممکن است شامل استفاده از میلهها، بریس شفاف و مراقبتهای لازم برای حفظ سلامت دهان باشد. در صورت وجود کراس بایت دندان بهتر است به یک متخصص ارتودنسی مراجعه کنید تا راهکار مناسب برای درمان آن را ارائه دهد.
اطلاعات بیشتر: هزینه ارتودنسی ثابت
علت های بروز کراس بایت
کراس بایت و ناهنجاری های فکی می توانند به دلایل مختلفی اتفاق بیفتند و منجر به ناراحتی های مختلف و بروز عوارض مختلف در فک و صورت شوند. مهم ترین دلایل وقوع این عارضه عبارتند از:
عوامل ژنتیکی
این مشکل تا حدی ارثی است و ریشه ژنتیکی دارد، یعنی پدر و مادرهایی که خود مبتلا به این بینظمی دندانی بوده اند، احتمال ابتلای کودکانشان نیز زیاد است.
مکیدن انگشت شست
احتمالا شنیدهاید افرادی که در دوران کودکی به مکیدن انگشت شست خود عادت داشتهاند بیشتر مستعد دندانهای کراس بایت هستند. هنگامی که کودک انگشت خود را میمکد از عرض سقف دهان کاسته میشود و استخوان فک بالا تغییر شکل مییابد. در برخی موارد مکیدن انگشت باعث بروز مشکل میشود و بیمار به کمک متخصص ارتودنسی نیاز دارد.
اندازه فک
افرادی که فک بالای آنها کوچکتر بوده و یا فک پایین آنها خیلی بزرگ است بیشتر در معرض ابتلا به این ناهنجاری دندانی هستند.
تاخیر در رویش دندانها و یا رویش غیرطبیعی آن ها
پس از آنکه دندانهای شیری افتادند و نوبت به رویش دندانهای دائمی رسید، بنا به دلایل مختلفی ممکن است در رویش آن ها وقفه ایجاد شود. در این حالت دندانهای دائمی در فک بالا و پایین با یکدیگر انطباق نخواهند داشت.
تنفس دهانی
زمانی که از بینی نفس میکشیم، زبان معمولا در حال استراحت است و به کام دهان هیچ فشاری وارد نمی کند. اما اگر به جای تنفس از بینی، تنفس دهانی داشته باشیم همه چیز متفاوت خواهد بود. برخی از کودکان عادت دارند که از دهان نفس بکشند. اینکار باعث متورم شدن لوزه ها می شود و میتواند باعث تحریک زبان شده و کودک حین نفس کشیدن زبان خود را به سقف دهان می زند. درنتیحه این اتفاقات ممکن است کراس بایت ایجاد شود.
تمامی موارد فوق میتوانند موجب ایجاد کراس بایت شوند. به همین دلیل، دندانپزشکان به والدین کودکان توصیه میکنند که از سن ۷ سالگی به متخصص ارتودنسی مراجعه کنند. با این کار، متخصص ارتودنسی میتواند رشد دندانهای دائمی کودکان را کنترل کند. همچنین، هر گونه مشکل بالقوهای که ممکن است برای دندانها ایجاد شود، را از بین ببرد.
اطلاعات بیشتر: سن ارتودنسی بزرگسالان
مشکلات مربوط به کراس بایت
کراس بایت ها باعث ایجاد مشکلات زیادی می شوند، که بر فعالیتهای روزمره فرد تاثیر میگذارند. اگر کراس بایت درمان نشود، مشکلات زیادی برای بیمار به وجود میآورد. کراس بایت ها باعث نامرتبی دندانها شده و بر ظاهر بیمار تاثیر میگذارد و در نتیجه اعتماد به نفس فرد را کاهش میدهد. علاوه بر مشکل زیبایی، کراس بایت باعث ایجاد مشکلاتی مانند دندان قروچه، تحلیل لثه، از دست دادن دندانها و مشکل مفصل گیجگاهی زیروارهای میشود. این موارد مشکلاتی هستند که روز به روز شدیدتر میشوند و اگر درمان نشوند، باعث فشار به گردن، سر و فک میشوند. بنابراین، عجیب نیست که افراد مبتلا به کراس بایت از سردرد، درد گردن و مشکل در جویدن رنج میبرند. با گذر زمان، کراس بایت بر خط فک و رشد صورت تاثیر میگذارد. بنابراین، پس از آگاهی از وجود کراس بایت، باید سریع به دنبال درمان بود.
هزینه درمان های کراس بایت
درمان کراس بایت همانند سایر مشکلات بایت از هزینه بخصوصی برخوردار بوده که این هزینه طبق فاکتورهای مختلفی محاسبه می شود و مهم ترین آن ها روش درمانی می باشد. در صورتی که روش درمان به صورت ابزاری انجام شود، فرد باید هزینه ابزار و تجهیزات مورد نظر را پرداخت کند و در کنار آن نیز هزینه ای را بابت ویزیت، چکاپ و دستمزد دندانپزشک بپردازد. هنگامی که روش درمان به صورت ارتودنسی صورت بگیرد، نیز فرد باید مبلغی را برای ابزار و ویزیت بپردازد و در صورت جراحی نیز فرد باید هزینه جراحی، وسایل و ابزار آلات، دستمزد دندانپزشک، ویزیت و داروها را پرداخت کند. در این مطلب شما را با علل ایجاد کراس بایت آشنا کردیم. امیدواریم که این توضیحات برای شما عزیزان مفید بوده باشد.
اطلاعات بیشتر: متخصص ارتودنسی کودکان در تهران
یک پاسخ
روش های درمانی کراس بایت رو هم توضیح بدید ممنون میشم