ارتودنسی مجدد

ارتودنسی مجدد

ارتودنسی مجدد چیست؟

برداشتن بریس‌ها آخرین بخش درمان ارتودنسی شماست. دندان‌های شما صاف هستند و به‌خوبی از لبخند جدید خود مراقبت خواهید کرد. البته که شما هر روز از نگهدارنده خود استفاده خواهید کنید. این موضوعی جزئی پس از یک‌عمر تحمل دندان‌های کج و همه درمانی است که انجام داده‌اید. متأسفانه، حتی بیمارانی که بهترین مراقبت‌ها را انجام می‌دهند، معمولاً ظرف چند ماه پس از برداشتن بریس‌های خود، استفاده از نگهدارنده را قطع می‌کنند. استفاده ناکافی از نگهدارنده دلیل اصلی عود ارتودنسی است. این وضعیت زمانی رخ می‌دهد که دندان‌های شما شروع به حرکت به سمت موقعیت اصلی خود می‌کنند، مانند قبل از درمان. تخمین زده می‌شود که بیش از ۵۰ درصد بیماران در عرض ۱۰ سال پس از درمان مقداری عود را تجربه می‌کنند. این مقاله از دکتر ارتودنسی به بررسی علل و راه‌حل‌های عود ارتودنسی می‌پردازد. علل عود ارتودنسی باید درک شوند. انجام اقدامات پیشگیرانه ضروری است و می‌تواند بسیار برای سلامت دندان‌های شما مفید باشد.

لینک مفید: هزینه ارتودنسی دندان ۱۴۰۳

ثبت درخواست مشاوره

برای دریافت مشاوره و یا رزرو نوبت با دکتر احسان مهریزی، متخصص ارتودنسی و ناهنجاری های فک و صورت، فرم زیر را پر کنید. 

 

آیا ارتودنسی برگشت‌پذیر است؟

اگر قبلاً از بریس استفاده می‌کردید، ممکن است از دیدن کاهش نتایج موفقیت‌آمیز ناامید شوید. دندان‌های شما به‌تدریج به حالت اولیه خود برمی‌گردند، جایی که قبل از استفاده از بریس قرار داشتند، تمام مشکلات ناشی از مال‌اکلوژن اولیه شما دوباره ظاهر می‌شوند و به نظر می‌رسد که تمام پیشرفت شما بیهوده بوده است. عود ارتودنسی ممکن است رخ دهد، اما اقدامات احتیاطی پیشگیرانه می‌تواند به کاهش خطر کمک کند.

مقاله خواندنی: پوسیدگی دندان در زمان ارتودنسی

علت برگشت ارتودنسی دندان

اصلاح فک و صاف‌کردن دندان‌ها یک‌شبه اتفاق نمی‌افتد. بسته به‌شدت ناهماهنگی، ممکن است ماه‌ها طول بکشد تا درمان کامل شود. به همین دلیل است که می‌تواند برای بیماران ناامیدکننده باشد که متوجه شوند دندان‌هایشان چند ماه پس از صاف‌شدن جابه‌جا شده‌اند. برخی از دلایل احتمالی برگشت ارتودنسی عبارت‌اند از:

  • درمان ناقص ارتودنسی: اولین دلیل برای اکثر موارد برگشت ارتودنسی، عدم تکمیل درمان ارتودنسی است. دلایل زیادی وجود دارد که چرا بیماران تصمیم می‌گیرند درمان خود را متوقف کنند. این ممکن است به این دلیل باشد که آن‌ها نمی‌توانند از هزینه‌های درمان ارتودنسی حمایت کنند یا تحمل کمی برای درد دارند. صرف‌نظر از دلیل، یک درمان ناتمام همیشه نتایج رضایت‌بخشی به همراه نخواهد داشت.
  • اشتباه در محاسبه مال‌اکلوژن دندان‌ها: مال‌اکلوژن دندان یک مشکل ناهماهنگی است که با بریس قابل‌حل است. بااین‌حال، محاسبات اشتباه ممکن است رخ دهد، به‌خصوص اگر عامل ایجادکننده حذف نشده باشد. به‌عنوان‌مثال، یک اینتروژن مولر در آینده می‌تواند بر نتیجه درمان که منجر به جابه‌جایی می‌شود تأثیر بگذارد.
  • عدم نظارت مناسب بر وضعیت دندان‌ها: اگر می‌خواهید به نتیجه دلخواه برسید، درمان ارتودنسی نیازمند تعهد است. ممکن است تغییراتی در دندان‌ها یا لثه‌ها ایجاد شود که مستقیماً بر نتیجه درمان تأثیر بگذارد. مهم است که در هر قرار ملاقات ارتودنسی خود با دکتر مهریزی حاضر شوید. اگر هیچ نظارتی یا پیگیری انجام نشود، ممکن است موضوع به‌درستی رسیدگی نشود و منجر به برگشت ارتودنسی شود.
  • عدم رعایت نگهداری مناسب: برخی از بیماران همیشه دستورالعمل‌هایی را که دکتر مهریزی به آنها داده است رعایت نمی‌کنند. از قرار ملاقات‌های ازدست‌رفته و خوردن غذاهای ممنوعه گرفته تا بهداشت نامناسب دهان، بسیاری از بیماران نمی‌دانند که اعمال آنها می‌تواند باعث بازگشت ارتودنسی و ایجاد نیاز به ارتودنسی مجدد شود. برای بهترین نتیجه، بایدها و نبایدهایی را که دکتر مهریزی به شما می‌گوید را باید رعایت کنید. اگر این موارد نادیده گرفته شوند، می‌تواند نتیجه ناخوشایندی به همراه داشته باشند یا تکمیل درمان را طولانی کنند.
  • زمان کافی برای سفت‌شدن دندان‌ها وجود ندارد: بسیاری از بیماران خواهان نتایج سریع هستند. به دلیل فشاری که به دندانپزشکان خود وارد می‌کنند، ممکن است روند درمان در چند ماه کمتر از حد لازم فشرده شود. استفاده از “مسیر سریع‌تر” بهترین نتایج را تضمین نمی‌کند. دندان‌ها برای تنظیم و قرارگرفتن در موقعیت‌های صحیح نیاز به زمان دارند.
  • ادامه عادات بد: دندان‌قروچه، جویدن آب‌نبات، خوردن غذای چسبناک یا سفت، سیگارکشیدن و ازدست‌دادن معاینات دندانپزشکی از جمله مواردی هستند که هرچه شاید بی‌تأثیر به نظر برسند، اما باعث می‌شوند تا به‌زودی نیاز به ارتودنسی مجدد پیدا کنید. توجه ناکافی به‌سلامت دهان و دندان نیز می‌تواند بر روی تراز دندان‌های شما تأثیر بگذارد؛ زیرا مشکلات لثه باعث فرسایش مینای دندان و حتی ازدست‌دادن دندان می‌شود. اگر می‌خواهید از دندان‌های صاف‌تر لذت ببرید، این عادات را کنار بگذارید تا از اثرات نامطلوب روی دندان‌هایتان جلوگیری کنید.

علل انجام ارتودنسی مجدد چیست؟

  • حادثه یا تروما: حوادث یا ضربه‌ای که بر دهان یا فک شما تأثیر می‌گذارد، می‌تواند دندان‌ها را در دهان شما تکان دهد و نیاز به یک دور دیگر از بریس‌ها برای صاف‌کردن همه چیز باشد. فرض کنید که در حال انجام یک بازی دوستانه فوتبال هستید و یک‌دفعه ضربه یک آرنج به‌صورت باعث می‌شود که در دهان خود احساس درد کنید. در چنین شرایطی، ضربه ممکن است باعث شود دندان‌های شما از موقعیت اصلی خود خارج شوند، به‌خصوص اگر قبلاً تا حدودی لق شده باشند. همچنین، هر حادثه‌ای که به‌اندازه کافی شدید باشد که به فک شما آسیب برساند، می‌تواند منجر به مشکلاتی در تراز بایت شما شود که برای اصلاح نیاز به درمان ارتودنسی مجدد دارد.
  • شروع بیماری لثه: بیماری لثه باعث ایجاد انواع مشکلات در حفره دهان مانند تحلیل لثه و حتی تحلیل استخوان می‌شود و هنگامی که لثه‌ها و استخوان‌های شما – بستر دندان‌های شما – در معرض خطر قرار می‌گیرند، دندان‌های شما به طور طبیعی از تراز کامل خود خارج می‌شوند. قبل از درنظرگرفتن درمان اضافی با بریس، باید بیماری لثه را درمان کنید. برای مطالعه بیشتر مقاله التهاب لثه در ارتودنسی را بخوانید.
  • رشد غیرمنتظره دندان‌عقل: اگر دندان‌عقل رشد کند و به دلیل نداشتن فضای کافی شروع به فشارآوردن روی دندان‌های دیگر کند، ممکن است باعث جابه‌جایی آنها شود. متأسفانه، این ممکن است کار بریس‌های شما را خنثی کند و باعث شود که دندان‌هایتان که زمانی کاملاً هم تراز بودند، کج یا نامرتب شوند! راه‌حل؟ ممکن است به ارتودنسی مجدد نیاز داشته باشید تا مشکل را برطرف کنید و لبخند زیبای خود را در حالت تاپ حفظ کنید! بااین‌حال، تصمیم برای ارتودنسی مجدد به شرایط شما بستگی دارد. به‌عنوان‌مثال، برخی از بیماران با برداشتن زودهنگام دندان‌عقل خود برای جلوگیری از جابه‌جایی دندان، از دردسر ارتودنسی مجدد اجتناب می‌کنند. اما اگر آسیب از قبل انجام شده باشد، ارتودنسی مجدد ممکن است بهترین گزینه باشد.
  • برگشت ارتودنسی: برگشت یا عود ارتودنسی زمانی رخ می‌دهد که دندان‌های شما پس از درمان ارتودنسی به‌تدریج به موقعیت اصلی خود بازگردند. مقصر اصلی عود ارتودنسی عدم استفاده از نگهدارنده طبق دستور است. نگهدارنده‌ها برای نگه‌داشتن دندان‌ها در موقعیت جدید و صاف خود بسیار مهم هستند. آنها مانند محافظان دهان شما هستند که همه چیز را مرتب نگه می‌دارند. اما گاهی اوقات، این کاملاً تقصیر شما نیست. برخی از ما دندان‌های سرسختی داریم که می‌خواهند به عقب برگردند، مهم نیست که چقدر با پشتکار از نگهدارنده‌های خود استفاده می‌کنیم. اگر عود ارتودنسی قابل‌توجهی را تجربه کرده‌اید، ارتودنتیست شما ممکن است ارتودنسی مجدد را برای بازگرداندن دندان‌هایتان توصیه کند. در لحظه‌ای که متوجه شدید دندان‌هایتان بعد از جداشدن بریس‌ها شروع به جابه‌جایی می‌کنند با ارتودنتیست خود تماس بگیرید. هرچه زودتر با عود بیماری مقابله کنید، رفع آن آسان‌تر خواهد بود!

لینک مفید: درمان حفره یا پوسیدگی دندان

چگونه می‌توان درمان ارتودنسی مجدد را انجام داد؟

دکتر مهریزی، بهترین متخصص ارتودنسی شهرک غرب، به شما توصیه می‌کند که از روش‌های زیر برای حل مشکل برگشت ارتودنسی و جلوگیری از نیاز به ارتودنسی مجدد استفاده کنید:

  • نگهدارنده‌ها: اگر بریس‌های شما در دو سال گذشته برداشته شده‌اند و جابه‌جایی آن حداقل است، نگهدارنده‌های شما ممکن است برای بازگرداندن آنها به‌جای خود کافی باشند. شما می‌توانید انتظار داشته باشید که نگهدارنده‌های شما در اولین باری که دوباره شروع به استفاده از آنها می‌کنید، احساس سفت‌شدن داشته باشند. اگر دیگر نگهدارنده‌های خود را ندارید، به یک متخصص ارتودنسی مراجعه کنید تا یک مجموعه جدید برای شما درست کنند.
  • نگهدارنده‌های جدید: اگر نگهدارنده‌های شما دیگر مناسب نیستند، وحشت نکنید. دکتر مهریزی می‌تواند نگهدارنده‌های جدیدی برای کمک به جابه‌جایی دندان‌ها به‌جای خود ایجاد کند.
  • بریس‌ها: اگر دندان‌های شما به طور قابل‌توجهی جابه‌جا شده است، ممکن است نیاز به درمان ارتودنسی مجدد داشته باشید. بااین‌حال، شما ممکن است با انواع گزینه‌های ساده‌تر از گذشته روبرو شوید. بسیاری از موارد برگشت ارتودنسی را می‌توان با اینویزیلاین درمان کرد. همچنین ممکن است درمان شما به طور قابل‌توجهی کوتاه‌تر از اولین تجربه شما با بریس باشد.

مهم‌ترین نکته در درمان برگشت ارتودنسی، نظارت بر پیشرفت خود است. نادیده‌گرفتن مشکل راهی تضمین شده برای بدتر کردن اوضاع است. هیچ بیماری پس از دستیابی به یک لبخند مطمئن و مستقیم، نمی‌خواهد ازدست‌دادن آن را ببیند. بااین‌حال، گزینه‌هایی برای بهبودی پس از برگشت ارتودنسی و صاف‌کردن لبخند شما برای همیشه وجود دارد. تعداد جلسات ارتودنسی در درمان مجدد مانند درمان اولیه ارتودنسی است.

نتیجه‌گیری

ممکن است مدتی طول بکشد تا به لبخند کامل برسید. بااین‌حال، اگر توصیه‌های متخصص دندانپزشکی مورد اعتماد خود را دنبال کنید، ارزش وقت و تلاش را دارد. اگر برگشت ارتودنسی را تجربه کردید، از متخصص کمک بگیرید. نکته مهم این است که فردی را ببینیم که بتواند به این موضوع رسیدگی کند. برای طیف وسیع‌تری از خدمات، به دندانپزشک خانواده مراجعه کنید. تیم ما در کلینیک تخصصی دکتر مهریزی برای ارائه خدمات موردنیاز شما آماده است. در مطب دکتر مهریزی انواع خدمات ارتودنسی مانند ارتودنسی ثابت، ارتودنسی متحرک، ارتودنسی کودکان، ارتودنسی بزرگسالان، ارتودنسی نامرئی، ارتودنسی لینگوال و ارتودنسی سرامیکی انجام می شود.

تصویر دکتر احسان مهریزی
دکتر احسان مهریزی
دکتر احسان ابوئی مهریزی متولد تیرماه سال ۱۳۶۰ درشهر تهران می باشد. در مدرسه همیشه تلاشگر و رتبه اول بوده و در سال ۱۳۷۴ وارد تنها دبیرستان تیزهوشان تهران بنام علامه حلی شد ( استعدادهای درخشان ) و در سال ۱۳۷۸ در رشته علوم تجربی از دبیرستان و پیش دانشگاهی فارغ التحصیل شد. پدر وی دکتر محمدعلی ابوئی مهریزی دندانپزشک و متخصص ترمیمی و زیبایی اصالتاً از استان یزد و مادر وی دکتر فرزانه تدین دنداپزشک از شهر زنجان هستند و ایشان او را برای تحصیل در رشته دندانپزشکی تشویق کردند که با رتبه برتر در کنکور سراسری سال ۱۳۷۸ در رشته دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی پذیرفته شد که بهترین دانشکده دندانپزشکی در سطح کشور بود.
فهرست مطالب

به مشاوره نیاز دارید؟

جهت دریافت مشاوره رایگان و تعیین وقت حضوری با ما تماس بگیرید.

سایر مقالات ارتودنسی

ارتودنسی پیشگیری

ارتودنسی پیشگیری

عوامل ژنتیکی و محیطی هر دو در بروز مشکلات ارتودنسی نقش مهمی دارند. اگرچه ژنتیک نقش اصلی را در رشد

تاثیر سیگار بر درمان ارتودنسی

تاثیر سیگار بر درمان ارتودنسی

تاثیر سیگار بر ارتودنسی آیا می دانید که تاثیر سیگار بر درمان ارتودنسی چیست؟ استفاده از سیگار و دخانیات علاوه

ارتودنسی متحرک

ارتودنسی متحرک

ارتودنسی متحرک امروزه انواع مختلفی از دستگاه های ارتودنسی برای صاف کردن و تراز کردن دندان ها وجود دارد. بریس

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *