انواع دهانشویه
انواع دهانشویه و کاربرد آن ها موضوعی است که در این مطلب به بررسی آن میپردازیم. می خواهیم انواع دهانشویه ها را معرفی کنیم و در رابطه با کاربرد هر کدام صحبت میکنیم. خواهید دانست که هرکدام چه مزیتی دارند. امروزه دهانشویه های متنوع و متعددی در بازار وجود دارند. مایعی که با مصرف آن، دهان را شست و شو میدهند و کمک می کند که لابهلای دندانها عاری از هر گونه مواد غذایی اضافی باشد. استفاده از این مایع فواید زیادی دارد، تا جایی که امروزه برای درمان برخی از بیماری ها نیز مورد استفاده قرار میگیرد. ما در این مقاله از دکتر مهریزی، دکتر متخصص ارتودنسی، قصد داریم شما را با انواع دهانشویه و کاربردهای هر کدام آشنا کنیم.
دهانشویه چیست؟
دهانشویه محصولی جهت حفظ سلامت بهداشت دهان و دندان است. این محصول با اهداف متعددی مورد استفاده قرار میگیرد. برای پیشگیری از پوسیدگی دندان، بهبود عفونت لوزهها، جلوگیری از تجمع پلاک، درمان زخمهای آفتی، رفع بوی بد دهان، بهبود عفونتهای خفیف حلق و دهان و فارنژیت به کار برده میشود. از کاربردهای اصلی و مزایای جانبی دهانشویه، احساس تازگی و سلامتی است که به دهان و دندان میبخشد. هر چند خرید دهانشویه و استفاده از آن نقش موثری در شستشوی پلاکها و مبارزه با بیماریهای لثه دارد، ولی هرگز جایگزینی برای مسواک زدن نمیتواند باشد. بلکه مکملی همراه با مسواک زدن و نخ دندان محسوب میشود.
اطلاعات بیشتر: هزینه ارتودنسی دندان
انواع مختلف دهانشویهها
دهانشویهها به انواع مختلفی تقسیمبندی میشوند، که در ادامه به معرفی برخی از رایجترین آنها خواهیم پرداخت:
دهانشويه های فلورايد
بهترین دهان شویههای حاوی فلوراید از دندانها در برابر اسیدهایی که توسط پلاکهای دندان به وجود میآیند محافظت میکنند. فلوراید موجود در این دهان شویهها به منظور جلوگیری از پوسیدگی دندان، با مینای دندان ترکیب میشود. همانطور که گفته شد، استفاده از این دهان شویه نمیتواند جایگزینی برای مسواک زدن و کشیدن نخ دندان باشد. دهان شویههای کلرهگزیدین فلوکونات در زمره روشهای بسیار کارآمد مربوط به سلامت دهان و دندان قرار دارند که حاوی ۱۲/۰ درصد کلرهگزیدین فلوکونات، ۶/۱۱ درصد الکل هستند و دارای خواص ضدباکتریایی میباشند. این دهان شویه با دارا بودن خواص ضد باکتریایی به حفظ سلامت دهان و دندان پس از انجام برخی روشهای مربوط به تمیز کردن دندان مانند جرم گیری دندان کمک میکند.
دهانشویه های ضدعفونی کننده
این نوع از دهان شویه نیز حاوی کلرهگزیدین گلوکنات است که ماده ای شیمیایی می باشد و از رشد باکتری ها در دهان به خصوص در سطح پشت زبان جلوگیری می کند. لازم به ذکر است که استفاده از این نوع دهان شویه بیشتر برای افرادی که دارای عفونت لثه و دهان هستند مناسب می باشد. البته موثر واقع شدن این نوع محلول به این دلیل است که از علت بوی بد دهان و جرم یا پلاک بر روی دندان پیشگیری می کند.
دهانشويه های طبيعی و گياهی
بسیاری از افراد با الکل و مواد شیمیایی مشکل دارند و مواد طبیعی را ترجیح میدهند. در فرمول دهانشویه طبیعی از الکل یا فلوراید استفاده نمیشود؛ اما میتواند فواید مشابه دهانشویههای شیمیایی را داشته باشد. بیشتر فرمولهای تجاری دهانشویههای طبیعی شامل روغنهای ضروری، نمک، گیاهانی مانند سرخارگل، گل همیشهبهار، نعناع و آلوئه وراست. اگر دوست دارید دهانشویه ملایمتری داشته باشید میتوانید آن را در خانه درست کنید. آب مقطر و جوش شیرین را با هم مخلوط و بعد از مسواکزدن برای شستشوی دهان خود استفاده کنید. اگر احساس کردید به چیزی بیشتر از آن نیاز دارید، کمی نمک دریایی به مخلوط اضافه کنید.
دهانشویههای زیبایی
این دسته از دهانشویهها که بدون نسخه نیز قابل تهیه هستند، برای پاکسازی ضایعات باقیمانده پس از مسواک زدن مورد استفاده قرار میگیرند. تأثیر این دسته از دهانشویهها از ده دقیقه تا نهایتاً سه ساعت ماندگار خواهد بود. دهانشویههای زیبایی عمدتاً بر پایهی فلوراید تهیه میشوند و به منظور کاهش باکتریهای دهانی، از بین بردن بوی بد دهان و پاکسازی دهان بسیار مؤثر خواهند بود. این دسته از دهانشویهها قادر به کاهش احتمال پوسیدگی دندان نخواهند بود.
اطلاعات بیشتر: ارتودنسی کودکان
دهانشویه های ضد حساسیت
برخی از این محلولها برای کنترل حساسیت دندان به گرما یا سرما استفاده میشوند. این حساسیتها امکان دارد علائم یک بیماری باشد که با برخی از این دهانشویهها درمان میشود. دهانشویههای ضد حساسیت را نباید برای مدت طولانی بدون مشورت با دندانپزشک استفاده کرد. چرا که بعد از درمان موقت امکان دارد در دراز مدت منجر به عارضههای جانبی شوند.
دهانشویه های طبی (درمانی)
دهانشویههای طبی محلولهایی با قدرت اثربخشی بالا (اولترا اکتیو) هستند، که در تهیه آنها از ترکیباتی با خاصیت دارویی قوی استفاده شده است و برای کمک به درمان بعضی از مشکلات و بیماریهای دهان و دندان کاربرد دارند. این نوع از دهانشویه حتماً باید توسط دندانپزشک برای شما تجویز شود. دندانپزشک فقط انواعی از این دهانشویه که دارای تأییدیه FDA باشد را برای بیماران تجویز میکند. دهانشویههای طبی به منظور کمک به از بین بردن پلاک دندانی و درمان بیماریهای خفیف لثه (ژنژیویت)، خونریزی، ورم و التهاب لثهها استفاده میشود.
دهانشویه های پراکسید هیدروژن
این ماده خاصیت سفیدکنندگی دارد و ممکن است برای از بین بردن لکههای قهوهای روی دندانها استفاده شود. ولی استفاده زیاد از آن توصیه نمی شود، چون ممکن است موجب آسیب به لثه شود و در صورتی که ندانسته بلعیده شود خطرناک است. سفید کردن دندان بهتر است تحت نظارت دندانپزشک و با استفاده از ژل سفید کننده و لیزر انجام گیرد که به دوروش خانگی و مطبی قابل انجام می باشد.
اطلاعات بیشتر: نمونه درمان ارتودنسی
نکات مهم هنگام خرید دهانشویه
انتخاب بهترین دهانشویه بیش از هر چیز به کاربردی که از آن انتظار دارید بستگی دارد. ممکن است شما برای جلوگیری از رشد پوسیدگی دندان، بهبود التهاب لثه، ضدعفونی کردن زخم دهان و زبان و یا برای کاهش بوی بد دهان قصد خرید دهانشویه داشته باشید. برای بسیاری از این موارد دهانشویههای خاصی تولید شده است که هنگام خرید باید به آن دقت کنید. علاوه بر کاربرد، مواد سازنده، نشان استاندارد و قیمت دهانشویه مواردی است که هنگام خرید دهانشویه باید به آن توجه کنید.