اپن بایت چیست؟
نحوه ای که دندان ها در کنار یکدیگر قرار می گیرند، occlusion نامیده می شود. در دنیایی ایده آل، دندان ها به طور کامل با یکدیگر مطابقت دارند و زمانی که فک بسته می شود، دندان های بالا دقیقا روی دندان های پایینی قرار می گیرند. ولی دندان ها همیشه آنطور که باید با یکدیگر انطباق ندارند که این مسئله منجر به وضعیتی به نام malocclusion یا ناهنجاری های دندانی می شود. اپن بایت نمونه ای از malocclusion یا ناراستایی دندانی است.
اپن بایت چه شکلی دارد؟
اپن بایت حالتی است که در آن: “دندان های جلویی بالا و پایین فرد مبتلا به اپن بایت در هنگام بسته شدن فک به هم نمی رسند“. نتیجه این مسئله ایجاد فاصله یا باز شدگی میان ردیف دندان های جلویی زمان بسته شدن آرواره است. اپن بایت نه تنها ظاهر فرد را تحت تاثیر قرار می دهد، بلکه می تواند باعث اشکال در صحبت کردن مانند حرف زدن نوک زبانی یا دیگر مشکلات گفتاری نیز بشود. (قیمت و هزینه ارتودنسی)
دلایل به وجود آمدن اپن بایت
به طور کل سه فاکتور در ناراستایی دندان ها و فاصله میان دندان های جلویی بالا و پایین دخیل هستند. در برخی موارد اپن بایت به دلیل مشکلی در استخوان آرواره به وجود می آید. برخی کودکان نیز در هنگامی که همزمان دارای دندان های دائمی و شیری هستند، به مشکل اپن بایت دچار می شوند. دندان ها تا زمانی که کودک همه دندان های شیری را از دست داده و همه دندان های دائمیش رشد کنند، با یکدیگر منطبق نمی شوند.
برخی مواقع، عادت های فردی موجب مشکلات ناهنجاری دندان هستند. به عنوان مثال عادتی که به نام tongue thrusting یا فشردن زبان شناخته می شود، از عوامل مشکل اپن بایت است. این عادت زمانی رخ می دهد که فرد در هنگام غذا خوردن و یا حرف زدن زبانش را به دندان ها فشار می دهد. به گفته انجمن گفتار، زبان و شنوایی آمریکا فشردن زبان در اوایل کودکی بسیار معمول است اما بیشتر کودکان با بالا رفتن سن آن را کنار می گذارند. کودکانی که این عادت را حفظ می کنند ممکن است مشکلاتی را در دندان ها و گفتارشان تجربه کنند.
عادات دیگری که می توانند زمینه openbite را فراهم کنند شامل مکیدن شست و جویدن اجسام خارجی مانند سر خودکار یا مداد هستند. در برخی موارد استفاده از شیشه شیر یا پستانک نامناسب می تواند شانس ناهنجاری دندانی را در کودک افزایش دهد. به گفته انجمن ارتودنتیست های آمریکا، مکیدن شست عادتی معمول در بین نوزادان است. حدود ۵۰ درصد افراد در دوران نوزادی شست خود را می مکند. این عادت تنها در صورتی باعث ایجاد مشکل می شود که دندان های دائمی در جای خود قرار بگیرند و یا کودک دارای ترکیبی از دندان های شیری و دائمی باشد. بهترین متخصص ارتودنسی با تشخیص زودهنگام می تواند مانع وقوع این ناهنجاری شود.
درمان اپن بایت
به گفته نقاله ای منتشر شده در ژورنال ارتودنسی و ارتوپدی دندان و صورت آمریکا، درمان openbite اپنبایت می تواند سخت تر از دیگر انواع ناراستی دندان ها باشد. اگر اپن بایت در کودکانی با ترکیب دندان های شیری و دائمی وجود داشته باشد، ممکن است که با بیرون آمدن بیشتر دندان های دائمی خود به خود درمان شود.
هنگامی که این ناهنجاری دندان به دلیل مشکلی استخوانی مانند عدم تناسب استخوان های آرواره پیش بیاید، ممکن است که برای درمان آن نیاز به جراحی فک بیمار باشد. در طول جراحی، جراح فک و صورت بخشی از استخوان های فک بالا را برداشته و با تنظیم دیگر استخوان ها دندان ها را مرتب می کند. چندین دستگاه ارتودنسی می توانند به اصلاح اپن بایت کمک کنند. در برخی موارد، دستگاه های خاص می توانند جلوی فشردن زبان را به دندان ها بگیرد. هدگیر های مخصوص هم می توانند به جایگاه فک و اصلاح بایت کمک زیادی بکنند. برای معاینه و درمان اپن بایت با ارتودنسی می توانید به دکتر مهریزی دکتر متخصص ارتودنسی تهران مراجعه کنید.
اگر به مشکل اپن بایت دچارید، بهترین درمانی که بتواند به شرایط شما کمک کند، به چندین فاکتور بستگی دارد. معمولا جراحی تنها به بیمارانی پیشنهاد می شود که رشد استخوانی را پشت سر گذاشته اند. گزینه های ارتودنسی معمولا برای کودکان و نوجوانان استفاده می شود.
اطلاعات بیشتر: ارتودنسی لینگوال
اطلاعات بیشتر: ارتودنسی نامرئی
اطلاعات بیشتر: ارتودنسی ثابت