تاثیر سیگار بر درمان ارتودنسی
آیا می دانید که تاثیر سیگار بر درمان ارتودنسی چیست؟ استفاده از سیگار و دخانیات علاوه بر اینکه روی تمام ارگانهای بدن تاثیر منفی میگذارد، یکی از مهمترین عوارض آن ایجاد مشکلات در دهان و دندان است. سادهترین موضوعی که ما از کشیدن سیگار متوجه آن میشویم میتواند زرد شدن دندانها باشد، البته این تنها معضل سیگار نیست اما قابل مشاهده ترین بخش آن است.
این ماده خطرناک میتواند برای دهان و دندان مشکلات بسیار زیادی ایجاد کند و سبب آسیب رسیدن به بافت داخل دهان شود. این مشکلات برای افرادی که از ارتودنسی برای صاف و زیباتر شدن دندانهای خود استفاده میکنند میتواند چند برابر هم باشد. سیگار و ارتودنسی مخالف یکدیگر هستند، چرا که هر چقدر ارتودنسی سعی دارد تا دندانهای زیبا و منظمی به شما ارائه دهد، سیگار میتواند تمام تلاش و زحمات شما را به باد دهد. از این رو ما در این مقاله قصد داریم برای شما از مشکلاتی که سیگار و استعمال دخانیات هنگام درمان ارتودنسی به وجود میآورد صحبت کنیم.
سیگار کشیدن چگونه مانع از عملکرد دستگاه های ارتودنسی می شود؟
بافت دندان، لثه و استخوان ها برای تأثیرگذاری بریس ها و دستگاه های ارتودنسی باید از باکتری های بیماری زا عاری باشند. دخانیات تعداد باکتری ها و میزان فعالیت آن ها در داخل دهان و روی دندان ها را افزایش خواهد داد. این به نوبه خود خطر ابتلا به بیماری لثه را افزایش می دهد. بیماری لثه، نوعی بیماری بافت نرم است، که ابتدا باعث عفونت لثه و دندان و در نهایت باعث از بین رفتن دندان و استخوان نگهدارنده آن می شود. هرگونه تغییرات این چنینی در داخل دهان باعث می شود، که دستگاه های ارتودنسی نتوانند دندان ها را به خوبی حرکت داده و جابجا کنند.
تاثیرات منفی سیگار بر ارتودنسی
همانطور که ذکر کردیم، استعمال دخانیات از هر نظر در سلامت افراد موثر است. اما استفاده از سیگار و دیگر مشتقات آن در زمان درمان ارتودنسی بدترین تاثیرات منفی را خواهد گذاشت. در ادامه به مواردی از این تاثیرات می پردازیم:
لکه دار شدن دندان و دستگاه های ارتودنسی
فرقی نمی کند که شما تحت درمان ارتودنسی ثابت باشید یا ارتودنسی نامرئی، در هر صورت دود سیگار می تواند باعث لکه دار شدن و تغییر رنگ دستگاه ارتودنسی شما شود. شاید بتوان با تغییر رنگ ارتودنسی ثابت با بریس فلزی کنار آمد، اما نمی توان به هیچ عنوان با لکه دار شدن براکت سرامیکی یا ارتودنسی نامرئی کنار آمد.
فردی که ارتودنسی نامرئی یا سرامیکی را انتخاب کرده است، دوست ندارد کسی متوجه شود که تحت درمان است و یا دستگاه ارتودنسی دارد. حالا اگر همان شخص سیگار بکشد، نه تنها ظاهر لبخندش خراب می شود، بلکه همه می فهمند که براکت ارتودنسی دارد. همچنین، هزینه ارتودنسی نامرئی تقریبا زیاد است و با کشیدن سیگار انگار شما پول آن را دور ریخته اید.
افزایش طول درمان ارتودنسی
هدف از ارتودنسی صاف و مرتب کردن دندان های شما می باشد. یعنی آن ها از موقعیت کج و نامرتب به سمت موقعیت مدنظر و صاف حرکت داده می شوند. در وهله اول باید با کمک دستگاه های ارتودنسی این کار را انجام داد. اما دستگاه ها نیاز به همکاری سیستم گردش خون در لثه ها و استخوان دارند. اگر جریان خون مناسب و ایده آل باشد، حرکت دندان ها سریعتر و درنتیجه دندان ها زودتر صاف می شوند. یکی از مضرات سیگار کاهش جریان خون در لثه ها و استخوان است. سموم موجود در دود سیگار باعث می شوند، که گردش خون در دهان به طور کلی کند شود و این یعنی روند صاف شدن دندان ها طولانی تر می شود.
خونریزی از لثه
همانطور که در مورد قبل اشاره کردیم، کسانی که سیگار می کشند، معمولا خون رسانی ضعیفی دارند. از طرفی درمان ارتودنسی نیز می تواند کمی لثه ها را تحت فشار قرار دهد. در این وضعیت اگر سیگار مصرف کنید، ممکن است خون رسانی به لثه ها کاهش یافته، لثه ترک بخورد و خونریزی داشته باشد. به طور کلی، افراد سیگاری شانس بیشتری برای ابتلا به بیماری لثه و درد شدید و مزمن در دندان ها را دارند، که مجموع این ها باعث بد بو شدن دهان شخص می شود.
لق شدن دندانها
مواد شیمیایی و سموم موجود در سیگار باعث میشود بین لثهها حفرههای زیادی به وجود آید. این حفرهها میتواند عفونت لثهها را افزایش داده و سبب لق شدن دندانها شود. فرقی ندارد شما با کدام روش ارتودنسی در حال درمان مشکلات دهان و دندان خود هستید، در صورتی که از سیگار و یا قلیان استفاده میکنید، مطمئن باشید دیر یا زود به این مشکلات دچار خواهید شد. لق شدن دندان میتواند یکی از بزرگترین و بدترین مشکلاتی باشد، که فرد در طول درمان ارتودنسی با آن مواجه می شود.
افزایش درد
معمولا حین تنظیم بریس های ارتودنسی ثابت کمی درد تجربه می کنید. این درد در کسانی که سلامتی دهان و دندان بالایی دارند خیلی کم و حتی صفر است. اما هرچقدر بافت های داخل دهان، خصوصا لثه ها، آسیب دیده تر باشند، درد متحمل شده نیز بیشتر خواهد بود. از آنجا که افراد سیگاری معمولا لثه و دندان سالمی ندارند، ممکن است درد بیشتری تجربه کنند.
نتیجه گیری
استعمال دخانیات در هر صورت برای درمان ارتودنسی بسیار مضر است. از آنجا که در شرایط عادی نیز تمیز کردن و شستشوی دهان و دندان با بریس و سایر دستگاه های ارتودنسی متحرک و ثابت دشوار است، سیگار کشیدن این دشواری را صد برابر می کند. بنابراین، قبل از اینکه بخواهید تحت درمان قرار بگیرید، سعی کنید مصرف دخانیات را کاهش داده و یا متوقف کنید، تا از تاثیر سیگار بر درمان ارتودنسی خود در امان بمانید.