تحلیل لثه چیست؟
آیا می دانید تحلیل لثه چیست؟ اگر احساس میکنید که بعضی دندانهایتان بلندتر شده یا مرتب به گرما و سرما حساسیت نشان میدهد، احتمال دارد که تحلیل رفتن لثههایتان شروع شده باشد و بخشی از ریشه دندان نمایان شده باشد. تحلیل لثه به صورت پاکتهای عمیقی نمودار میشود، که باکتریها در آنجا رشد میکنند و به استخوان نگهدارنده دندان آسیب میزنند. چون لثه از روی دندان عقب میرود، دندان بلندتر به نظر میآید. در مراحل بعدی دندان لق میشود، میافتد یا در نهایت توسط دندانپزشک کشیده میشود.
تحلیل رفتن لثه معمولاً به تدریج و به آهستگی رخ میدهد. جراحی پیوند لثه که به منظور درمان لثه تحلیل رفته انجام میشود، از تحلیل رفتن بیشتر بافت لثه جلوگیری میکند. رعایت بهداشت دهان و دندان و نوشیدن آب کافی و خوردن غذای سالم نیز به پیشگیری از تحلیل لثه کمک می نماید. در ادامه این مقاله می خواهیم به دلایل تحلیل رفتن لثه وعلائم آن بپردازیم. دکتر مهریزی بهترین متخصص ارتودنسی در شمال تهران می باشد.
علت تحلیل رفتن لثه ها چیست؟
شایعترین عللی که باعث کوچک شدن و یا عقب رفتن لثهها میشود عبارتند از:
بیماری لثه
بیماری لثه عفونتی باکتریایی است، که به بافت لثه و استخوانی که دندانهای شما را در جای خود ثابت نگه میدارد آسیب میرساند. این بیماری که در مراحل اولیه به آن ژنژیویت (gingivitis) و در مراحل پیشرفته بیماری پریودنتال (periodontal disease) گفته میشود، علت اصلی تحلیل لثه است. بیماری لثه میتواند ناشی از ایجاد پلاک میکروبی و جرم در اطراف بافت لثه، برخی بیماریهای خود ایمنی، داروهایی که باعث خشکی دهان میشوند و یا سیگار باشد. حتی برخی افراد به صورت ژنتیکی با این مشکل مواجه هستند.
اطلاعات بیشتر»»» بهترین متخصص ارتودنسی کودکان
عدم رعایت بهداشت دهان و دندان
افرادی که بهداشت دهان و دندان خود را رعایت نمی کنند، بیشتر از سایر افراد دچار پوسیدگی دندان و بیماری های مربوط به لثه می شوند. کشیدن نخ دندان بعد از میل کردن غذاهای مختلف، مسواک زدن بعد از وعده های غذایی و استفاده از دهانشویه باعث بهبود سلامت دهان و دندان می شود. همچنین این فعالیت ها باکتریهایی که موجب تخریب لثه و بین دندانها می شود را به طور کامل از فضای دهان خارج می کنند.
استعمال دخانیات
افراد سیگاری و افرادی که از محصولات دخانی استفاده می کنند به شدت مستعد تجمع پلاک و جرم دندان هستند. حتی اگر مسواک بزنید، باز هم نمی توانید از مشکلات دندانی و لثه ناشی از استعمال دخانیات اجتناب کنید.
استفاده از بریج یا دندان مصنوعی
روکش های دندان یا بریج که جایگزین دندان از دست رفته می شوند، باعث فشار آمدن به لثه و تخریب آن ها می شوند. این فشار به مرور زمان باعث تحلیل لثه می شود. به همین دلیل است که اکثر متخصصان، ایمپلنت دندان را گزینه مناسبی به جای دندان از دست رفته می دانند زیرا موجب تحلیل لثه نمی شود.
افراط در مسواک زدن
بیش از حد مسواک زدن، وارد کردن فشار زیاد به دندان ها حین تمیز کردنشان، استفاده از مسواک های نامرغوب و موارد مشابه، باعث تحلیل دندان و تحلیل لثه می شوند. مسواک باید نرم باشد و بدون هیچ فشاری مسواک زده شود.
بیشتر بدانید»» هزینه ارتودنسی در سال ۱۴۰۲
ژنتیک و بیماری های وراثتی
تحقیقات پزشکی نشان داده است، ۳۰% از افرادی که به صورت اصولی و مداوم بهداشت دهان را رعایت می کنند بازهم دچار مشکلات مربوط به دهان و دندان می شوند. این افراد به دلیل اینکه به صورت ارثی از دندان های با ساختمان ضعیف برخودار هستند، همواره با پوسیدگی دندان و عقب نشینی لثه دست و پنچه نرم می کنند.
ازدحام، شلوغی و کج بودن دندان ها
زمانی که دندان ها در موقعیت منظم و صاف خود قرار نداشته باشند و یا فک ها با هم ناهماهنگ باشند، رعایت بهداشت دهان و دندان دشوارتر خواهد بود و این می تواند به تحلیل لثه به مرور زمان در افرادی که دندان های کجی دارند منجر شود. برای بروز چنین مشکلی باید به یک متخصص ارتودنسی خوب مراجعه کنید، تا با کمک انواع روش های ارتودنسی دندان ها را منظم و هماهنگ کرد.
علائم تحلیل لثه چیست؟
تشخیص تحلیل لثه برای بیمار کار دشواری است، زیرا این مشکل پیشرونده است و به مرور و در طول چند سال اتفاق می افتد. به دلیل این که تغییرات لثه بر اثر تحلیل به کندی اتفاق می افتند، ممکن است فرد خیلی زود متوجه تحلیل رفتن لثه ها نشود. با مراجعه منظم به دندانپزشک می توان از سلامت لثه اطمینان پیدا کرد. اما می توان موارد زیر را مهم ترین نشانه های تحلیل لثه تلقی کرد:
- حساسیت دندانی به سرما و گرما
- تغییر ظاهر دندان، مثلاً دندان بلندتر به نظر میرسد و فضای بین لثه و دندان افزایش مییابد.
- خونریزی از لثه، بعد از مسواک زدن و یا نخ دندان کشیدن
- لثههای قرمز و متورم
- بوی بد دهان
- لق شدن دندانها
با این حال، در بسیاری از افراد، این علائم، بروز نمیکنند. بنابراین، آن ها نمیتوانند از عقب نشینی لثه خود آگاه شوند.
درمان تحلیل لثه
اگر عقب نشینی لثه چندان پیشرفته نباشد و عقب نشینی لثه کم اتفاق افتاده باشد، با مراجعه به دندانپزشک و با جرمگیری و تمیز کردن عمقی لثهها (تسطیح ریشه یا روت پلنینگ) میتوان به درمان عقب نشینی لثه رسید. گاهی هم دندانپزشک برای درمان تحلیل لثه و دفع باکتریها، داروی آنتی بیوتیک تجویز میکند. در صورتیکه عقب نشینی لثه با جرمگیری عمیق دندان درمان نشد و میزان آسیب و تخریب لثه زیاد باشد، دندانپزشک متخصص گزینه عمل جراحی لثه را برای درمان عقب نشینی لثه پیشنهاد میدهد. بهطور کلی، درمان تحلیل لثه بسته به شدت و میزان پس روی لثه متفاوت خواهد بود.
بیشتر بدانید»»» متخصص ارتودنسی بزرگسالان