علت تغییر رنگ لثه
آیا تا به حال با این موضوع مواجه شده اید، که علت تغییر رنگ لثه چیست؟ وقتی رنگ لثه ها به رنگ طبیعی خود یعنی رنگ صورتی روشن باشد، علاوه بر زیبایی طرح لبخند شما نشان دهنده سلامت دهان و دندان هستند. درست است که یک لثه سالم را با رنگ صورتی روشن می شناسیم، ولی رنگ لثه می تواند بسته به فاکتورهایی مانند نژاد و ژنتیک، متفاوت باشد. افرادی که دارای پوست روشن تری هستند، لثه های روشن تری دارند و همین طور افراد با پوست تیره، دارای لثه تیره تری می باشند.
اگر رنگ لثه های شما از کودکی تا بزرگسالی ثابت بوده لازم نیست نگران چیزی باشید، ولی چنانچه رنگ لثه ها تغییر کرد، باید در اسرع وقت به دندانپزشک مراجعه کنید. در این مقاله می خواهیم به طور اختصاصی درباره دلایل علت تغییر رنگ لثه ها صحبت کنیم. همان طور که لثه تیره نشانه بیماری های دهان است، لثه بی رنگ هم می تواند یک هشدار برای سلامتی ما باشد.
چه عواملی منجر به تغییر رنگ لثه می شوند؟
در ادامه به بررسی عوامل تغییر رنگ لثه می پردازیم:
سیگار و دخانیات
دود دخانیات باعث تغییر رنگ لثه می شود. به این وضعیت، ملانوز سیگاری ها می گویند. سلول های اختصاص یافته ای در بدن وجود دارند به نام ملانوسیت، که ملانین تولید می کنند. نیکوتین موجود در تنباکو باعث می شود ملانوسیت ها ملانین بیشتر از حد معمول تولید کنند.
در این حالت لثه قهوه ای یا سیاه می شود. تغییر رنگ ناشی از ملانوز، ممکن است به صورت لکه ای باشد و یا تمام دهان را در بر بگیرد. سطح داخلی گونه ها یا لب پایینی نیز ممکن است تغییر رنگ پیدا کنند. تحقیقات بین ترک سیگار و کاهش تیرگی لثه ارتباط یافته اند. این نشان می دهد لکه های تیره لثه ناشی از سیگار ممکن است قابل برگشت باشد.
خال آمالگام
در بعضی از درمان های دندانپزشکی پس از پایان درمان یک ضایعه ای بدون درد بر روی لثه ها به وجود می آید. خال آمالگام بدون هیچ درد و نشانه ای پدیدار می شود. این خال زمانی که دندان ها با مواد آمالگام ترمیم می شوند به وجود می آید. اگر هنگام درمان، لثه ها خراشیده شوند و این مواد به زیر لثه نفوذ کنند آنگاه بر روی لثه یک ضایعه دائمی به وجود می آید. همچنین، براکت های ارتودنسی هم باعث تغییر رنگ لثه می شود. پس در انتخاب متخصص ارتوندسی دقت لازم را انجام دهید.
ژنژیویت
یکی از بیماری های عفونی لثه که در مراحل اولیه با کمرنگ شدن لثهها بروز می کند، ژنژیویت است. ژنژیویت به دلیل رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان بوجود می آید و کم کم لثهها را سفید می کند.
در مراحل حاد این بیماری، لثه ها تحلیل رفته و دندان ها لق می شوند. در صورت مشاهده لکه های سفید در اسرع وقت به دندانپزشکی مراجعه کنید، تا دندانپزشک پس از معاینه، تشخیص دقیقی ارائه بدهد و درمان را آغاز کند.
ملانین
بدن به صورت طبیعی ملانین تولید می کند. ملانین ماده ای است که به پوست، مو و چشم ها رنگ می بخشد. هر چه ملانین بیشتری داشته باشید، مو، پوست یا چشم هایتان تیره تر خواهند بود. رنگ قهوه ای تیره یا سیاه لثه ها نیز می تواند به دلیل زیاد بودن ملانین در بدن باشد. اگر لثه فردی همیشه بسیار تیره بوده است دلیلی برای نگرانی نیست. اما اگر تغییر رنگ لثه ظرف مدت کوتاهی بروز کرده باشد یا اگر لکه های سیاه روی لثه ایجاد شده باشد، احتمالا ارتباطی با ملانین ندارد و نشان دهنده مشکلی است که باید بررسی شود.
عفونت های قارچی
معمولاً عفونت های قارچی در سراسر بدن یک نشانه رایج دارند و آن هم زخم ها یا ترشحات سفید رنگ است. اگر در لثه ها، گوشه زبان، داخل لپ و … زخم های سفید یا شیری رنگ مشاهده کردید، احتمالاً به یکی از بیماری های قارچی لثه مبتلا شده اید. عفونت های قارچی دهانی در کودکان، سالمندان و همچنین افراد مبتلا به دیابت بیشتر دیده می شود. عفونت های قارچی دهانی در مراحل اولیه به راحتی با دارو درمان می شوند.
مصرف دارو
برای درمان آکنه و برخی از عفونت ها مانند کلامیدیا داروهایی استفاده می شود، که ممکن است باعث ایجاد یک عارضه ناخواسته شود. این عارضه مینوسیکلین است که می تواند رنگدانه ها را تحت تاثیر قرار دهد. هنگامی که این تغییر رنگ در دهان رخ دهد (مثلا تغییر رنگ لثه) فرد باید با پزشک خود در مورد تغییرات ناشی از داروها صحبت کند. چراکه پزشک می تواند جایگزین هایی برای اغلب داروها تجویز کند.
لوکوپلاکی
لوکوپلاکی دهان می تواند باعث ایجاد لکه های یکنواخت، نازک و سفید روی لثه ها شود. لکه های لوکوپلاکی می توانند در هر جای دهان ایجاد شوند و نمی توان آن ها را برداشت یا از بین برد.
علت اصلی این بیماری نامشخص است. اما به نظر می رسد بیشتر در افرادی که سیگار می کشند، الکل زیادی مصرف می کنند، یا بهداشت دهان و دندان خوبی ندارند رخ می دهد. در بسیاری موارد، لکه های سفید لوکوپلاکی بی ضرر هستند. با این حال، آن ها می توانند سرطانی شوند. کسی که متوجه این لکه ها و سفید شدن لثه های خود شود باید به پزشک یا دندانپزشک مراجعه کند.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
در بخش های قبلی درباره عوامل تغییر رنگ لثه صحبت کردیم، ولی چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم؟ اگر تغییر رنگ لثه ها همراه با علائم دیگری مانند موارد زیر باشد، در اسرع وقت به دندانپزشک مراجعه کنید:
- زخم ها یا آفت های کوچکی در دهان ایجاد شده و بهبود پیدا نکنند
- در فک یا زبان درد حس کنید
- تنفس شما بوی بدی بدهد
- طعم دهان شما شبیه به طعم فلز باشد
- در بلع غذا مشکل داشته باشید
- لثه ها تحلیل رفته باشند
به هر حال ما توصیه می کنیم بلافاصله بعد از مشاهده تغییر رنگ، به دندانپزشک مراجعه نمایید زیرا یک معاینه ساده وقت زیادی از شما نمی گیرد ولی خیالتان آسوده می شود. برای اینکه بتوانید از بیماری های دهان و دندان در امان بمانید با دقت بیشتری مسواک بزنید، نخ دندان بکشید و محلول دهانشویه مصرف کنید. همچنین در رژیم غذایی از مواد مغذی و سالم استفاده نموده و مصرف قندها را کاهش دهید. حداقل سالی دو بار چکاپ دندانپزشکی انجام داده و به علائم سلامتی خود حساس باشید.
کلام آخر
در این محتوا دربارهِی علت تغییر رنگ لثه خواندیم. به یاد داشته باشید بافت لثه سالم ملتهب نیست و معمولا هرمی شکل و به صورت یک خط منحنی اطراف دندان دیده میشود. بافت طبیعی لثه معمولا یک بافت مستحکم دارد و ممکن است قسمت بیرونی آن مانند پوسته پرتقال نقطه نقطه دیده شود. در آخر اینکه لثههای سالم خودبخود دچار خونریزی نمیشوند. امیدواریم این مطلب برای شما عزیزان مفید بوده باشد.
با سلام، تقریبا دو ماهه که رنگ لثه ام کبود شده، بخاطر مصرف سیگاره یا ممکنه علت دیگه ای داشته باشه؟
سلام جای نگرانی نیست به متخصص جراحی و بیماریهای لثه مراجعه نمایید.